Wednesday, August 20, 2008

Zentai szabadlábon

Gyorshír

Helyi idő szerint (August 20, 2008 20:00:01) Zentait (több mint AUD 100.00.-) óvadék ellenében szabadlábra helyezték - jelentette az ausztál közszolgálati rádió ( ABC - Radio Australia )


.
Frissítés (aug. 20. 15:29)

A melbourne-i The Age helyi idő szerint félórával korábban (7:26 PM) keltezett beszámolója szerint egy szövetségi bíró (Neil McKarracher) engedélyzete Zentainak óvadék fejében szabadlábra helyezését. Indoklásában az áll, hogy Zentai kora, és az utóbbi évekhez képest megromlott egészségi állapota segített döntésében, amihez kikérte Zentai háziorvosának véleményét is. Az óvadék összegét AUD 50.000.- készpénzben és AUD 75.000.- biztosítékban állapította meg, valamint (újból) le kellett adni útlevelét.

A Zentai család eltökélt szándéka, hogy mindent megtesznek a dédnagypapa kiadatása ellen. Az egyik Zentai fiú, Ernie (Ernő) Steiner azt mondta, először apja valóban úgy gondolta, hogy neve tisztázása érdekében Magyarországra utazik, de amikor megtudta, hogy ott katonai bíróság elé akarják (fogják) állítani, akkor megijedt, és meggondolta magát. A melbourne-i napilap hosszú beszámolójában megemlíti, hogy Zentainak négy gyermeke (három fiú és egy leány) van, valamint 12 unkojája és 4 dédunokája.

A cikkben megszólal Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója, aki szerint alaptalan Zentai félelme, mivel (a mai) Magyarország NATO-tag, az EU egyik tagállama, és jogrendszere épp olyan, mint bármely más liberális, demokratikus nyugati országé.

Ehhez csak annyit fűznék: ha valóban így van, akkor a Simon Wiesenthal Központ által kiadott idei (2008) beszámolójában a 10 legkeresettebb háborús bűnös listáján miért szerepel a harmadik helyen még egy magyar (Képíró Sándor), aki történetesen háborítatlanul él Budapesten, és aki miatt jelentésében a Központ elmarasztalta Magyarországot?

.


.
A Zentai story kronológiája

2 Comments:

At 7:25 PM, Anonymous Anonymous said...

budapesti nemzetkozi jogasz a zentai-ugyrol a nap-kelteben

http://napkelte.wildom.hu/naptv/jsp/program/wmv.jsp?filename=/naptv_upload/visszanezo/200808/20080826-0744.wmv

 
At 10:14 PM, Blogger Pocakos said...

Ákos: Köszi!
Meghallgattam. Semmi újat nem mondott dr. Kende Tamás, viszont korrekt volt, hiszen többször megjegyezte, hogy egyes részleteket "nem ismer". A riporternő pedig nem készült a témából, igazán beleolvashatott volna blogomba. ;-) Ezért egy sor lényeges kérdésre nem kaptunk (kaptam) választ. Azt hiszem erről hamarosan írnom kell.
Mégegyszer, KÖSZ !

 

Post a Comment

<< Home