Wednesday, August 20, 2008

A javaslat


Mint az várható volt: Barbara Lane bírónő meghozta döntését, pontosabban „javaslatát” (recommendation), miszerint a Magyar Köztársaság által benyújtott keresetet Charles Zentai (Steiner) Károly ausztrál állampolgár kiadatását illetően helytállónak találta. A bírói döntés ellen 15 napon belül nyújthat be fellebbezést a(z állam)szövetségi bírósághoz Zentai. A háborús (emberiség ellen elkövetett) bűntettel vádolt egykori magyar katona védői jelezték, hogy egy olyan kérvényt nyújtanak be, amelyben az (újbóli) óvadék kiszabását is kérik, azaz Zentai (idős korára, és egészségi állapotára való tekintettel) továbbra is szabadlábon maradhasson.

Lane bírónő közölte: döntése nem jogi, azaz nem ítélet, ítélkezés, hanem adminisztratív jellegű: a magyar kiadatási kérelem a formalitásoknak megfelel. Magáról a kiadatásról a végső döntést a központi (szövetségi) kormány hozza majd meg. Ezzel a jelenlegi (baloldali) munkáspárti Bob Debus belügyminiszterre célzott, aki majd a végső döntést fogja meghozni. Debus a perth-i döntés után azonnal közölte, hogy amíg az ügy még bírósági szakaszban van, és véget nem ér (azaz Zentai nem használta ki az összes fennálló fellebbezési lehetőségét), addig nem hajlandó nyilatkozni. „Ha majd az ügy lezárult, és az összes anyagot elém teszik, akkor alaposan mérlegelni fogok” – nyilatkozta az ausztrál belügyminiszter, Bob Debus. (“Once the matter’s finalised I will carefully consider all the material put before me.” - The West Australian)


.
Fejlemény (helyi idő szerint : August 20, 2008 20:00:01)

Zentait (több mint AUD 100.00.-) óvadék ellenében szabadlábra helyezték - jelentette az ausztál közszolgálati rádió (ABC - Radio Australia).


.
A Zentai story kronológiája



0 Comments:

Post a Comment

<< Home