Tuesday, May 16, 2006

Chavez nem nyugszik

A venezuelai elnök máris válaszolt az amerikai fegyverembargóra. Kilátásba helyezte, hogy mind a 21 db (F-16-os) harcigépét eladja egy harmadik országnak. Nagy valószínűséggel Iránnak.

Chavez elnök tanácsadója (Alberto Muller tábornok) az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy még mielőtt Washington elrendelte volna a fegyverszállítási tilalmat, a venezuelai elnök már gondolt erre a lépésére. Hiszen tisztában volt, hogy légierejének a fenntartásához, karbantartásához nélkülözhetetlenek az amerikai alkatrészek. Chavez már korábban megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy Kubával fog közösködni az amerikai vadászgépeken, amennyiben az USA megtagadná az alkatrészek szállítását. Azt is mondta: elképzelhető, hogy Oroszországtól vagy Kínától fog vadászgépeket venni.

Muller tábornok szerint valószínűleg orosz SU-35-ösöket fognak venni, mert - állítólag - jelenleg ez a világ legjobb vadászgépe.




Megjegyzés

Ha Chavez azért adja tovább vadászgépeit, mert alkatrész hiányában nem tudja azokat karbantartani, akkor Irán (vagy bármely más US-szel ellenséges ország) hogyan tudja azokat használni?

3 Comments:

At 12:58 PM, Anonymous Anonymous said...

Úgy fogja használni, ahogy Irán használ immáron 20 éve F-14-eseket.

 
At 2:18 PM, Anonymous Anonymous said...

Putyin meg remeg az örömtől...

A Szu-35-ös még csak második (2.5, mint a Grippen) generációs gép (F-22 már 3.), orosz fedélzeti elektronikával, aerodinamikában talán a legjobb, csak hát a légiharc ritkán áll manőverezésből.

Meg Irán ugye ezzel megsasolja az ami technikát (igaz 20-30 év mínusz). Bár sztem benne volt a pakliban, amikor eladták Venezuelának. És akkor is bebukják az eddig kiadott pénz nagy részét.

Olyan ez, mint ha kivertik a fogam, én meg keményen rázom az öklöm: nagy visszavágás.

 
At 4:19 PM, Blogger Pocakos said...

Az AP azóta kiegészítette hírét. Ebben olvasható, hogy a yanks egy 1982-es szerződésre hivatkoznak, mely szerint Venezuela köteles Washingtonnal konzultálnia, mielőtt az F-16-osokat továbbadja egy harmadik országnak.

Az amerikai külügy adatai szerint Venezuela 2005-ben 33.9 millió dollárért vásárolt hadianyagot az USA-tól, amiből 30.5 millió dollár értékben C-130-as szállítógépek alkatrészei voltak.

A megromlott viszony, valamint az amerikai fegyverembargó miatt Spanyolországtól kíván szállítógépeket venni Chavez, valamint helikoptereket és 100.000 darab Kalasnyikovot Oroszországtól, melyek állítólag már úton vannak.

Egy másik jelentés (RFE/RL) arra emlékeztet, hogy a sors fintora: 1976-ban, az első F-16-osokra az első külföldi vevő épp a perzsa sah volt. 130 gépet rendelt a "királyi" légierő részére. Aztán 1979-ben az iráni forradalom miatt a szállítás elmaradt. Majd az egész készletet Izraelnek adták el az amerikaiak.

 

Post a Comment

<< Home