Tuesday, May 16, 2006

Megússzuk (?)

Egy héten belül már a második cikk foglalkozik a budapesti úszó EB-vel. Ma a svájci swimnews.com teszi fel a kérdést: “Kész lesz-e időre Budapest?” címmel. A szerző, Craig Lord, a magyar médiára hivatkozva írja, hogy kérdéses a Margit-szigeten július 26. és augusztus 06. között tartandó úszó EB megrendezése. Egy lehetséges válságról akkor repültek fel találgatások, amikor április 28.-i határidőre nem fejeződtek be a kitűzött munkálatok. A történteketpolitikai huzavonával, környezetvédők tiltakozásával és az árvízzel” magyarázták.

Szakadáti László mind az európai, mind a magyar (úszó) szövetség részéről minimalizálta az aggályokat, miután a múlt héten megkapták a a befejezéshez szükséges engedélyeket. Erről a sportvezető két idegen nyelvű újságban (The Budapest Times, Budapester Zeitung) beszámolt, megjegyezve, hogy megnyugodott, mivel amúgy sem tudta volna elképzelni, hogy annyira ostobák (stupid = hülyék) és hazardírozók lennének a magyarok, hogy nem fejezik be időre.

A megrendezésért felelős fővárosi önkormányzat csak a múlt héten engedélyezte a nagy tribünök megépítését (a Margit-szigeten). Eredetileg a Műegyetem mellett akartak építeni egy fedett úszómedencét, de azt az egyetem megakadályozta. Csak ezután jött szóba az első magyar olimpikonról elnevezett Hajós Alfréd uszoda felújítása, átépítése a Margit-szigeten, mivel az akkori pénzügyminiszter (Draskovics Tibor) megkurtította a bajnokságra szánt költségeket. Közben a környezetvédők 40 fa kivágása miatt tiltakoztak, eredmény nélkül.

Hasonló cikk jelent meg egy dél-afrikai hírportálon is 5 nappal ezelőtt. Ez a DPA német hírügynökségre hivatkozik, és ugyancsak Szakadáti Lászlót idézi “megnyugtató” szavaival. A valamivel hosszabb beszámolóból kiderül, hogy 2002-ben kapta meg Magyarország, ill. Budapest a rendezés jogát, és már az első percektől nehézségekbe ütköztek. Szintén kiemelve a Műegyetem ellenkezését, Draskovics költségvetési megszorítását, és a lankás sziget fáinak kivágását, melyről végül is bíróság döntött.

Szakadáti azonban ebben az interjúban sokkal bőbeszédűbb, mint a ma megjelent svájciban. A sportvezető elismeri, hogy az elején valóban úgy nézett ki, hogy nem tudja Budapest megrendezni, de aztán ő (Szakadáti) figyelmeztette a felelősöket. “Ez a szokásos politikai botrány: mindenki védi a maga igazát, és ha valaki feketét mond, a másik azonnal fehéret.”
Majd megjegyezte: “Kész cirkusz volt. Az idegeimmel játszottak” Főleg, - mint elárulta – nincs “vészforgatókönyv”(!). Az elején még volt, de néhány hónappal a versenyek előtt nem lehet 2500 embert (sportolót) átirányítani (szállást biztosítani) egy másik európai városba.

Szakadáti szerint, ha nem sikerülne megrendezni az úszó EB-t, akkor annak súlyos (belátható) következményei lehetnek az elkövetkező évekre. Mindenekelőtt a horvátokkal közös 2012-es futball EB megrendezését illetően.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home