Thursday, May 18, 2006

Az érem másik oldala

Nagy a felháborodás a magyar média szerint a horvátországi házrombolások miatt. Az index.hu elég részletesen számol be az eseményről – persze magyar szempontból, megspékelve egy is bulvár-pletyka ízzel (is), hogy a pórul járt tulajdonosok “magyar diplomaták és a gazdasági élet szereplői”. No, meg 10 millió eurót, azaz több mint 2,5 milliárd forintot költöttek erre a beruházásra. Az index.hu ismerteti a horvát álláspontot is, melyből kiderül: "A magyar tulajdonú ingatlanok tulajdonosai vásárlással jutottak ingatlanukhoz, amit egy magyar állampolgár alapította horvát cég építtetett" Az index.hu beszámolójában szerepel “….Vass Krisztina, a Vir szigeti magyar ingatlantulajdonosok képviselője…..”

Nos, (hála az Internetnek!) horvátországi ingatlanokkal foglalkozik a Vass Holding igaz, web-oldaluk fejlesztés alatt áll. Érdeklődni a +36-30-309-1224 (30-as mobil) számon lehet. Aztán ha a http://virapartmanok.tar.hu/ oldalra kattintunk, és onnan az “Eladó apartmanok”-ra, akkor közel 30 Vir-szigeti épület képe látható, melyek megvásárlása iránt ugyancsak egy 30-as magyar mobil számon (+ 36 30/9467-354) lehet érdeklődi. Se a cég neve, se címe nem szerepel ezen a színes weboldalon.

Ennyi bevezető után, lássuk, mit írnak a külföldi hírportálok.

A seeurope.com részletesen beszámol a történtekről. Eszerint a horvát környezetvédelmi minisztérium elutasítja Vass Krisztina szóvivő vádjait a Vir-szigeti bontásokkal kapcsolatban. A minisztérium csak azokat az épületeket bontja el, amelyek a parttól 70 méteres sávban illegálisan vannak, ill. épülnek.

Vass a horvát médiának azt mondat, hogy a bontásnak “komoly, sőt tragikus következménye lehet”, valamint diszkriminációval vádolta a hatóságokat, mondván a horvát tulajdonú házakat nem bontják el, miközben “a magyar befektetők egy fejlesztési területen építik házaikat, amiért megfizették az összes hatósági díjat”. A minisztérium válaszában rámutatott, hogy a lebontásra ítélt 50 ház közül 18 magyar, 6 bosnyák és 1 szlovén. A többi horvát tulajdonú. Vass azt is mondta ma (május 18. csütörtök) reggel, hogy a zágrábi magyar nagykövetség értesítette a magyar befektetőket, hogy Matulovic Dropulic horvát környezetvédelmi miniszter megígérte a nagykövetnek, hogy a készházakat nem fogják lebontani.

A horvát minisztérium visszautasította ezek a vádakat is, kijelentve, hogy Matulovic Dropulic miniszter már a múlt héten értesítette a magyar nagykövetet arról a több hónappal ezelőtti helyszíni szemléről, ahol eldöntötték, hogy elbontják az illegális épületeket, köztük a magyar tulajdonban lévőket is. Sőt, a környezetvédelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján világosan megmondta, hogy a bontási munkálatok megkezdődnek. Ötven (22 épülő és 28 már kész) épületről van szó. Hozzátette, a bontási munkákat semmi sem tartóztathatja fel, hiszen a tulajdonosokat már hónapokkal ezelőtt értesítették, így elég idejük volt a házakban lévő ingóságaik, értékeik eltávolítására.

Más hírforrás szerint tegnap vagy 30 tulajdonos gyűlt össze a Vir-szigeti önkormányzat épülete előtt, hogy tiltakozzék a bontás ellen. Kb. egy fél óra múlva azonban békésen szétszéledtek, miután a polgármester megkérte őket. Kristijan Kapovic polgármester szerint legalizálni kellene azokat az építési engedélyeket, amelyeket még 2004 előtt építettek, azaz a partszakasz védetté nyilvánítása előtt. A többiek elbontását az helyi önkormányzat sem ellenzi. Eddig négy épületet bontottak le. Két (kész) nyaralót, amelynek magyar tulajdonosa van, valamint egy horvát és egy szlovén épülő házát.

A háttér

Időközben sikerült előbányásznom egy tavaly augusztusi újságcikket a Budapest Business Journal-ból, szerencsére magyarul. Ez a cikk a horvátországi ingatlanokkal foglalkozik, és nagy teret szentel Vass Krisztina cégének, a Vass Holding-nak. A cikkből megtudhatjuk, hogy a horvátországi ingatlanokra specializálódott cég milyen trükkökkel próbálta kijátszani a horvát hatóságokat.

3 Comments:

At 7:29 PM, Anonymous Anonymous said...

hibátlan.

üdv: AZS

 
At 11:28 AM, Blogger Bülbül said...

Kitűnő összefoglalás, bár a talán legfontosabb kérdés még mindig nem derült ki: "Vajon ezek az épületek a védetté nyilvánítás előtt vagy után épültek?"
Ha előtte, akkor tipikus justizmord-dal állunk szemben, viszont ha utána, akkor nem nagyon van miről beszélni.

(Persze, elég rossz lehet ott most a használt klímák piaca - valszeg eléggé olcsón lehet hozzájutni)

 
At 12:13 PM, Blogger Pocakos said...

AZS és Bülbül: köszönöm! ;-)
Ami Bülbül kérdését illeti. Talán választ kapsz rá a BBJ (magyar nyelvű) cikkében, ami tavaly (2005) augusztus 06-án jelent meg. és az áll benne:

"....Tavaly (2004) augusztusban a túlzott tengerparti fejlesztésekre válaszul módosítottak néhány törvént. Az új jogszabályok értelmében tilos a tengertől számított 70 méteren belül építkezni. Ezt a sávot szabad hozzáférésű zónává nyilvánították, amely nem tartozik senkihez..."

A világ legtöbb országában ilyen a tengerpart, azaz "mindenkié". Ha voltál már pl. Görögországban, ott a kis(ebb) szigeteket gyakorlatilag körbejárhatod. Valószínűleg valami ilyesmi járhatott a horvátok fejében is.

Én a magyar "befektető" iszonyatos felelősségét (vagy felelőtlenségét) érzem ebben az ügyben. Erről szól a cikk is ! És a csajszinak (Krisztina) van a legnagyobb a szája. (naná, mert valszeg tönkre ment). Még a külügyet is megmozgatta! Valószínűleg - tényleg - sok a "fejes". Ha az én házamat dózerolnák le, a külügy biztos nem tiltakozna.

De lássuk, mint mondott tavaly augusztusban a Vass Holding:

"....A Vass Holdingnak sikerült előnyére fordítania ezeket a jogszabályi szigorításokat - állítja Kocsis. Mivel a cég projektjei még az új törvény hatálybalépése előtt megkezdődtek, továbbra is építhet nyaralókat a vízparttól néhány méterre. ......."

Tehát, NEM készültek el !!!!! Ezért - szerintem - jogilag helyesen jártak el a horvátok. Miközben - számomra - elég visszatetsző a cég hozzállása, amit a "Jogi akadályok" fejezetben ismeretet.

Persze a bontás módja, lebonyolítása megkérdőjelezhető. De, azért nehezen tudom elképzelni, hogy a tulajok ne tudtak volna róla. Inkább az, hogy bíztak a helyi korrupcióban, hogy "úgyis el lehet intézni".

 

Post a Comment

<< Home