Monday, April 17, 2006

Aki Tony Blair szeretne lenni

Ezzel a címmel ír a Financial Times (FT) Gyurcsány Ferencről. A cikk azt az embert mutatja be, akinek a rendszerváltás óta először sikerült az újraválasztás.

Különben ez Gyurcsány második győzelme – a FT szerint – hiszen az első miniszterelnökké való kinevezése volt 2004 augusztusában. Az sem volt egyszerű, mert a pártban az öregek még nem érezték, hogy elérkezett volna az őrségváltás ideje. A lap szerint Kovács László pártelnök magánbeszélgetéseken azt mondta, hogy „Gyurcsány sohasem lesz miniszterelnök”. Aztán, amikor az öreg gárda Medgyessy leváltása mellett döntött, Gyurcsány puccsal szerezte meg a hatalmat: rendkívüli kongresszust erőszakolt ki, és maga mögé állította a tagságot. Sok közeli ismerőse, barátja szerint Gyurcsány erre készült egész (felnőtt) életében. Politikai karrierjének a (kommunista) párt és rendszer bukása vetett véget. Épp akkor szerzett gazdasági diplomát és a magánszektorban keresett új lehetőségeket.

Barátai, szimpatizánsai szerint egy „briliáns üzletember”, ellenfelei, ellenségei szerint viszont kihasználta egykori kommunista kapcsolatait és olcsón jutott a privatizálásra felkínált vagyonhoz. A kommunista múlt egy dolog, de az egykori kommunisták vagyonszerzése, -gyarapodása sok ember szemében szálka. Ezt csak tetőzi házassága, a sztálinista idők egyik leghírhedtebb alakjának unokájával. Ráadásul abban a villában él, amelynek egy részét évtizedekkel ezelőtt a párt „utalt ki” a nagypapának. Ez, pedig igen erős szimbólum azok szemében, akik ebben látják Gyurcsány kötödését a kommunista múlthoz.

Gyurcsány, mint az ország egyik leggazdagabb embere, azután tért vissza a politikába, hogy kezébe került és elolvasta "A harmadik út" című könyvet, mely Tony Blair sikeres politikai elveiről szól(t). A könyvet magyarul – saját pénzén - Gyurcsány adta ki. Ebben az ideológiai kiáltványban a szerző (Anthony Giddes) kifejti Blair elképzelését, hogy összekapcsolja a piaci versenyt a szociális igazságossággal. Gyurcsány hamarosan bekapcsolódott Blair barátja és szellemi mentora (Peter Mandelson) által alapított „Policy Network” munkájába, és a társaság magyarországi képviselője lett. A volt budapesti brit nagykövet (Nigel Thorpe) szerint Gyurcsány nagyon komolyan vette a blair-i gondolatokat és hamar rájött, hogy a szocialista párt megújhodása nélkül nem élheti túl a 21. század kihívásait. Ehhez találta megfelelőnek a Blair-Mandelson féle modellt, amiben hisz is!

Mindezek ellenére a választásokért feláldozta (vagy félretette) a blair-i ideológiát. Kormányzása másfél éve alatt semmit sem tett az ország növekvő költségvetési hiánya ellen, ami nyugtalanítja a (külföldi) befektetőket és aláássa a forint stabilitását.

Tanácsadói szerint az elkövetkező négy évben radikális reformokat fog végrehajtani az egészségügy és az oktatás terén, miközben továbbfolytatja a nagyarányú költekezést oktatásra és infrastruktúrára, azaz útépítésre.

Gyurcsány legnagyobb gondja azonban maga a pártja lesz, - kritikusai szerint. A többmint 40 évig Londonban élt, és most Fidesz-es EU parlamenti képviselő Schöpflin György szerint „a magyar Szocialista Párt teljesen más állatfajta, mint a brit Munkáspárt, melynek (belső) támogatottsága sokkal nagyobb volt, amikor Blair megreformálta azt."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home