Tuesday, January 03, 2006

A szívatás éve ?

Kis iróniával állíthatjuk, hogy „Ez az év is jól kezdődik!” - mármint ami a szívatást illeti. Oroszország jár vele az élen, de azért mi magyarok is rendesen részt veszünk benne. De menjünk sorjában. Az oroszok, pontosabban Putyin elnök, elérkezettnek látta az időt, hogy „leszámoljon” a nyugat-barát ukrán elnökkel: Juscsenkóval – ez az általános közhiedelem. Én azonban kétlem, hogy ilyen egyszerű lenne a képlet. Hiszen, nem biztos, hogy Moszkva ezzel a durva lépésével (közel ötszörös földgáz áremelés, ill. vezeték elzárás), Juscsenkó bukását segíti elő. Véleményem szerint ez visszájára is fordulhat: a hideg és a nélkülözés összehozza az embereket, növeli a nemzeti összefogást. Persze, lehet, hogy Putyin jobban ismeri az ukrán lelket, mint én, - és a többség úgy gondolja, hogy a „szovjet alatt jobban éltünk, ne kekeckedjünk egykori testvéreinkkel és a nagyorosz szellemmel.

Mindenesetre arról nem igazán olvastam magyarul, hogy Kóka miniszter úr annyira berezelt a nyomáscsökkenéstől, hogy azonnal telefonált a Gazprom-ba, hogy „ne hülyéskedjetek”. (Persze nem ezekkel a szavakkal, de a telefonálás tényét az AFP közölte)

Közben a németek is közbeléptek, közbeszóltak, ami sokkal hatásosabb volt, hiszen Moszkva legkésőbb keddre ígérte a szállítás teljes helyreállítását. A német gazdasági miniszter, Michael Glos, ugyancsak egy finom, diplomatikus zsaroláshoz nyúlt, amikor felkérte Moszkvát, hogy mutasson komolyságot a szállításokat illetően, mert különben az (Schröder-féle) északi, Balti-tenger alatti közvetlen orosz-német gázvezeték megépítésétől is – esetleg – elállnak, ha megbízhatatlan a partner.

Aztán szép csöndben a MOL is bejelentette, hogy csökkenti Szerbia és Bosznia-Hercegovina felé tartó vezetékek kapacitását 50 %-kal. A szerb Srbija Gas vezérigazgató-helyettese közölte, hogy a kórházak és iskolák elsőséget élveznek.

Kihasználva a nemzetközi (és hazai) fejetlenséget és pánik hangulatot, Kóka miniszter úr gondolt egy nagyot, és bevezette a hólánc kötelező használatát. Persze nem az ország lakossága érdekében, mint balesetmegelőző intézkedést, hanem a külföldieknek, azok közül is az átutazóknak. A bosszúságon, és az értelmetlen, felesleges pénz kiadáson kívül persze leginkább az „országimázs”-t rontja a külföld szemében. Jobbik esetben csak mosolyognak a „puszták népén”, ill. annak vezetőin, hogy egy síkvidéki ország alpesi rendeletet hoz. Elég sokszor tettem meg a Budapest – München utat autópályán, de sohasem követelték meg az osztrákok a hóláncot. Csak azokat kötelezték, akik síelni mentek a hegyekbe. A mostani rendelet viszont egyértelműen az átutazókat sújtja, akik ugyancsak az autópályákat, ill. a határokhoz vezető főútvonalakat használják. Ezért inkább ezeknek a főközlekedési utaknak a rendszeres és rendes takarítását kellene szorgalmazni, úgy ahogy azt Ausztriában is teszik. Vagy tán Kóka úrnak valamiféle „hólánckészítő” érdekeltsége van?

4 Comments:

At 9:40 AM, Anonymous Anonymous said...

Hólánc: pénteken volt alkalmam 4 órát várakozni Tolna megyében az eltakarított úton bebicskázott, 3 horvát kamion miatt.

 
At 9:53 AM, Blogger Pocakos said...

Eszerint az eltakarított utak sem biztonságosak. Egyébként a hólánc használatát is szabályozzák jobb helyeken. Például autópályákon tilos, hiszen nem megfelelő hóvastagságnál tönkreteszi a burkolatot. Szívesen látnék statisztikát, hogy hány külföldi jár Mo.-ra síelni, vagy látogatja a hótól elzárt magyar falvakat.

 
At 2:23 PM, Anonymous Anonymous said...

Hello!

Először is szaros szaloncukortól mentes, politikai mocskolódástól távol álló Boldog Új Évet Kívánok!

Másodszor pedig... Miskolci vagyok, a szilvesztert Debrecenben töltöttem. Több mint egy hete nem esett errefelé hó (egy szemernyi sem), csak eső, plussz 5 fok körüli idő van még éjszaka is. Ugyanez elmondható a Dunától keletre mindenhol...

Ok, én is nézek tv-t, értem én, hogy zalában, meg soprpnban nagya hó, de ha valaki Erdélyből jön pl. Tokajba, annak minek is kell a hólánc? Ez is egy szépen végiggondolt rendelet...

Én is csak gratulálni tudok.

 
At 4:42 PM, Blogger Pocakos said...

Köszönöm a jó kívánságokat és az útjelentést! ;-) A "szaros" szaloncukortól valószínűleg mentes lesz az év - legalábbis Mikulás környékéig. Jó lenne, ha a politikai mocskolódás mentesség is kihúzná legalább addig, vagy annál tovább is!

PS. A románok visszavághatnak és egész évre kiterjeszthetik a kötelező hóláncot a havasokra tekintettel.
Miskolcon pedig az ólánc használatát az Avasra tekintettel. ;-)

 

Post a Comment

<< Home