Tuesday, December 27, 2005

Ki a ludas az uborkaszezonban?

Megint egy MTI hírre hivatkozik az index.hu, melyben hemzsegnek a pontatlanságok. Miközben semmi újat, új információt nem közöl a magyar változat. Már az első mondat sem igaz:

„….Ismét ártatlannak mondta magát az ellene fölhozott vádakban egy ausztráliai rádióműsorban……..”

Persze ez csak annak tűnik fel, aki ismeri a „story-t. Tudja, hogy Zentai nem nyilatkozik, amióta óvadék ellenében szabadlábon várja februári tárgyalását kiadatási ügyében. De aki még ezt sem ismeri a Zentai ügyről, de követi az eseményeket, tudhatja, hogy ellentétben az index.hu (MTI) hírrel („….Zentai Károlyt, a melbourne-i nyugdíjast azzal gyanúsítják,……") Zentai Nyugat-Ausztrália (szövetségi állam) fővárosában, Perth-ben él.

Ezek az alapvető melléfogások keltették fel kíváncsiságomat, hogy vajon mit, és miért éppen most ír, jelent az ABC közszolgálati rádió Zentairól?

Az ABC külön-műsoráról van szó, mint azt a rovatvezető a legelején közli is, méghozzá a nyári („uborka”)szezonra való tekintettel. („…..As part of the ABC's summer season…..”)

Aztán szinte rádiójáték formájában dolgozza fel az elmúlt egy év eseményeit a Zentai üggyel kapcsolatban. A meglehetősen színes és hosszú műsorban igaz megszólal Zentai Károly, de csak felidézik hangját, méghozzá abból az első interjújából, amit még tavaly karácsony körül adott az egyik tv társaságnak, azt állítva, hogy igazáért, és neve tisztázásáért hajlandó Magyarországra is elmenni.

Aztán a story jobb megértése érdekében korabeli hangbejátszásokat lehet hallani, pl. „Tito marsall bejelentette, hogy a jugoszláv és szovjet csapatok (dél) Magyarország területére léptek.” Vagy például „a Balaton környékén vannak a szovjetek, és 30 kilométerre megközelítették Budapestet”. Vagy: „Itt London. Hitler halott”. Egészen a háború végéig követik az egykori híradórészletek a történelmi eseményeket, melynek részese volt Zentai Károly is.

Majd azokat az eseményeket idézi fel a rádióműsor, amelyek azóta történtek, hogy Zentai Károly nevét, mint állítólagos háborús bűnöst, felkapta a hazai (ausztrál) és a nemzetközi sajtó. Minden oldalról megpróbálja a műsor bemutatni a Zentai ügyet. Megemlítve azt a tehetetlenséget is, amit a magyar állam tanúsított, mikor hónapokig hallgatott Budapest a kiadatás ügyében.


Ez a „különkiadás” – amely a magyar változatban nincs megemlítve! – valójában azért született, mert a Zentai ügy lesz, vagy lenne az első eset, hogy Ausztrália háborús bűnöst ad(na) ki. Igazából ez foglalkoztatja az ausztrál közvéleményét és drukkol Zentai kiadatásáért vagy ellene – vérmérséklettől függően. Ez abszolút nem jött át az index.hu-ban közölt MTI híranyagából.




.
A Zentai story


.

1 Comments:

At 7:30 PM, Blogger Kinga said...

Sosem ertettem ezt a nagy hajcihot az index korul. En szemely szerint is olvastam szamtalan csusztatast, pontatlansagot a "hireikben". A slampossag a minimum, amit el lehet roluk mondani, hiresek errol, pontosan arrol, amirol on is irt. Abszolut megbizhatatlanok, es ebbol kovetkezoen teljesen hasznalhatatlanok.

 

Post a Comment

<< Home