Wednesday, January 04, 2006

A szívatás éve - folyt.

Bizonyos fenntartással, vagy kétellyel, de kezd csillapodni az európai gáz-válság. Örömujjongás a (magyar) sajtóban, és a nagy felfedezés, a tanulság leszűrése: Magyarország a legkiszolgáltatottabb. Érdekes, ez eddig vajon miért nem jutott senkinek sem az eszébe a rendszerváltás óta?

A válasz „Nyugat”-ról érkezett, méghozzá az amerikai Bloomberg elemzésében. Ugyanis a tekintélyes amerikai gazdasági online magazin egy frankfurti pénzügyi menedzsert idéz, aki szerint Oroszország reputációjának óriási kárt okozott Putyin ezzel a csap elzárással. Hiszen a Szovjetunió a legfagyosabb hidegháború idején is biztosította és teljesítette gazdasági kötelezettségét. A szovjet földgáz akkor is elérte a Vasfüggönyön túli nyugat-európai ügyfeleket, vevőket, felhasználókat, amikor javában folyt az afganisztáni háború, a moszkvai olimpia bojkottja, Gorbacsov megbuktatása (a fegyveres puccs), melyből Jelcin jött ki győztesen, no és a Szovjetunió teljes bukása, széthullása. Egyik szovjet-orosz vezető sem mert hozzányúlni a gázvezetékekhez. Putyin mostani tette jó időre megrendítette a világ, de mindenek előtt Nyugat-Európa és a volt a volt szoc. országok bizalmát az oroszok iránt. Nos, ez a magyarázata, hogy Magyarországnak eddig eszébe sem jutott „kiszolgáltatott” helyzetén változtatni, de még rágondolni sem!

A nyugati média közben jelzi, hogy „alternatív” energiaforrások felé fordul a magát sebezhetőnek tartó Nyugat-Európa, - elsősorban az atomenergia felé. A britek és franciák mellett a németek is fontolgatják, - pedig ott az előző (szocdem-zöld) kormány már megszavaztatta az atomerőművek (végleges) leállítását. A magyar média és szakemberek – élükön Kóka gazdasági miniszterrel – csak a máshonnani beszerzést említették fel, mint elsődleges alternatív megoldást hasonló esetek elkerülésére. Vajon miért?

Az orosz-ukrán megegyezést sem igazán tárgyalták még ki a hazai kommentátorok. Pedig érdekes. Ugyanis létrehoztak egy svájci bejegyzésű orosz-ukrán vegyes-vállalatot RosUkrEnergo AG néven. Ennek a (vegyes)vállalatnak tagja az osztrák Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, mely segít a Gazprom földgázát ezer köbméterenként USD 230 áron eladni. Ugyanakkor az ukránok ugyancsak ettől a RosUkrEnergo vegyes-vállalattól ezer köbméterenként 95 dollárért vehetik az elkövetkező öt évben az orosz földgázt. A Gazprom vezetői szerint a RosUkrEnergo-n keresztül Ukrajna a többi közép-ázsiai energia-termelő országtól (Türkménisztán, Kazahsztán, Üzbégisztán) is vehet 95 dollárét földgázt. És itt jön be a turpisság! Hiszen ezek az országok sokkal alacsonyabb áron szállítják terméküket Oroszországnak, ill. ennek az orosz-ukrán vegyesvállalatnak.

A Bloomberg egyúttal emlékeztet, hogy nem ez volt az első eset, amikor „vita” volt az orosz földgáz körül. 2004 februárjában Belorussziával is volt egy hasonló „konfliktus”. Akkor Moszkva egy napra elzárta a vezetékeket, melyeken a Nyugat-Európába tartó gázmennyiség 15 %-a halad keresztül. Lengyelország és Németország került egy pillanatra veszélybe. Az egynapos kiesés elég volt arra, hogy a Minszk elfogadja az orosz „ajánlatot”, miszerint 50 %-kal megemelte az addigi tarifát. Miközben a napokban a világ figyelme az orosz-ukrán viszályra figyelt, a beloruszok december 27-én aláírták, azaz szó nélkül beleegyeztek, hogy jövőre (2006-ban) is az eddigi áron szállítsák az orosz földgázt.

Majd még egy érdekes pont, amire a magyar sajtó nem akar emlékezni és emlékeztetni. Az EU és NATO felé kacsingató ukrán elnök (Juscsenkó) politikai ellenfelét, Janukovicsot azért is nyíltan támogatja Putyin, mert Janukovics nemcsak az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat, de a kettősállampolgárság híve is.

.
.
Ami pedig a hóláncot illeti. Teljesen egyértelművé vált, hogy a külföldiek ellen irányul, hiszen a magyaroknak nem kötelező! A magyar rendszámú kocsik zavartalanul haladhatnak át a határon hólánc nélkül!


Ilyenkor hol van az esélyegyenlőségi miniszter?

1 Comments:

At 6:18 PM, Blogger Pocakos said...

Nincs ebben semmi érdekes. Balesetmegelőzés miatt követelik meg a hólánc használatát. Nemde? Tehát, az mindenkire kötelező. Ugye? Ergo, akinél nincs, annak vennie kell! Tehát, valamennyi magyar határállomáson elég hóláncnak kell(ene) lennie, amit az alpesi Magyarországra beérkező ott, a helyszínen (saját érdekében!) megvesz. - fajra, nemre, vallásra, nemzetiségre való tekintet nélkül. Ez lenne a "fair". Sőt, továbbmegyek! Azzal, hogy egyesekkel (magyar útlevéllel rendelkezőkkel) kivételt tesznek, ezzel felelőtlen,(saját)"népellenes" tettet követnek el, elvégre "legfőbb érték az ember"!

Ez a rendelkezés így, ahogy van, ill. alkalmazzák: cinikus, képmutató és logikátlan baromság. Finoman: NOT FAIR. (Akikkel kibabráltak, nyugottan mehet(né)nek Strassburgba......)

Gondolj bele. Valami fenenagy (emberre veszélyes) járvány törne ki, és lezárnák a határokat. Akkor a magyar útlevéllel jelentkezőket beengedik, "hadd dögöljenek meg a többiekkel"? Abszurd! De, amit most és ahogy művelnek, az is!

Vagy, hallottál már olyanról, hogy egy égő, omladozó, robbanásveszélyes házba (a tűzoltók) beengedik azt, aki felmutatja a lakásnyilvántartó kártyáját?

 

Post a Comment

<< Home