Wednesday, July 27, 2005

A Discovery felfedezése

Olvasom a Discovery-ről szóló beszámolókat a vezető magyar napilapok online mutációiban. Néhány észrevétel:

Népszava
“…Az orrfutó berendezéséről egy 3,8 centiméteres cserépdarabka vált le - közölték a NASA szakértői.(…..) Senki sem aggódik például amiatt, hogy a kilövésnél egy madár csapódott a Discovery üzemanyagtartályának (.....) a legénység női parancsnoka, Eileen Collins, (…..) Ezután a Columbia elhunyt tagjaira emlékezett. Első ízben fordul elő, hogy egy űrrepülőgép parancsnoka a gyengébbik nem képviselője……”


Megjegyzés: A Discovery parancsnokán kívűl egyetlen űrhajós neve sincs megemlítve. Nem igaz, hogy most van első ízben női parancsnoka egy űrrepülőgépnek! 1999-ben egy Columbia űrutazás parancsnoka szintén a mostani parancsnok Eileen Collins volt. Legalább az életrajzát olvasták volna el! Mi az az “orrfutó” berendezés?

Népszabadság

Megjegyzés: A napilap washingtoni tudósitója abszolút általánosságban ír (mondhatni közhelyeket), nincs utalás sem a Discovery személyzetére, sem a (már) fellépett problémákról.

Magyar Nemzet
".....A NASA szerint egy apró cserépdarab esett le az orr-futóműről, a másik darabot még nem azonosították. ...."
Megjegyzés:
Csak a Discovery parancsnokának nevét említi a jelentés. Ja, és mi az az "orr-futómű" ?

Magyar Hírlap

Megjegyzés: A legrészeletesebb, legtöbb infót adó jelenté, igaz a végén forrásként a Wikipedia-t adják meg. A parancsnok neve mellett az űrsétára kiválasztott két űrhajós neve is szerepel Stephen Robinson és a japán Nogucsi Szoicsi. Valamint, megemlítik, hogy a nézők között ott volt az elnök felesége, Laura Bush is, - nem éppen tárgyilagos, pártatlan tényként (A nézősereg – közöttük a First lady, Laura Bush – mintegy 15 kilométeres biztos távolságból figyelte, hogy a Discovery kiemelkedik ).
A fellépett problémákról nem tesz emlitést.


Az ausztrál közszolgálati ABC rövid jelentésből aztán megtudhatom, hogy honnan is esett le, vált le az a darabka.
Mint kiderült, sajttájon mondta el, ill. kommentálta, magyarázta a történteket a NASA szakértője John Channon. Az a kb. 3,8 centis borítási darab úgy tűnik, hogy az űrsikló orránál lévő jobboldali (leszálló) fútóműről hullott le. A másik, nagyobb darab eredeté, helyét még nem sikerült pontosan behatárolni. Ez az elkövetkező két nap feladata lesz. A levált borítási, burkolati darabról szólva, Channon hangsulyozta, hogy nem egy “csempe” (tile) esett le, hanem annak egy pici darabja (piece of a tile). Ezenkivül a NASA jelezte, hogy a Discovery orrán egy horpadást észleltek, amit valószinüleg madarak okozhattak a felszálláskor.

Amit viszont nagyon hiányolok a magyar beszámolókból: alig van utalás a 2003-ban bekövetkezett Columbia tragédia áldozataira, különös tekintettel az első és egyetlen izraeli űrhajósra: Ilan Ramon-ra. Az
STS – 107-en , ahogy a NASA hivatalosan nevezi, számozza a gépeit, tehát a ugyancsak a szerencsétlenül járt Columbia fedélzetén tartózkodott az első és egyetlen indiai származású űrhajós Kalpana Chawla is.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home