Tuesday, April 27, 2010

Ami az MTI hírből kimaradt (Zentai)

A magyar hírportálok copy-paste módszerrel másolják az MTI jelentését Charles Zentai Károly bírósági tárgyalásáról, amelyből néhány részlet hiányzik, amikről az ausztrál hírforrások (pl. SMH - Sydney Morning Herald) beszámoltak.

Talán a leglényegesebbek. A tárgyalás két napos (kedd, szerda), ahol a védelem megpróbálja a Szövetségi Bíróság figyelmét felhívni néhány olyan – szerintük – lényeges pontra, amit a magyar kiadatási kérelem jóváhagyásánál Brendan O'Connor (munkáspárti) belügyminiszter nem vett figyelembe.

A Zentait ingyen képviselő Malcolm McCusker, az egyik leghíresebb ausztrál ügyvéd. A neves barrister azért vállalta el Zentai védelmét, mert a szövetségi belügyminiszter Brendan O'Connor (Labor - Munkáspárt), ill. minisztériuma nem adta át Zentai védőinek a kiadatást helybehagyó végzés teljes 60 oldalas szövegét, csak egy szerkesztett változatot. McCusker szerint, pedig ennek megismeréséhez a védelemnek joga van.

McCusker szerint, ha igaz, hogy Magyarország, a magyar igazságszolgáltatás, valóban csak meghallgatni (és kikérdezni) akarja a 88 éves egykori magyar királyi katonatisztet, nem pedig gyilkosság vádjával perbe fogni, és bíróság elé állítani, akkor a kiadatásnak semmi értelme. Hiszen a magyar hatóságok ezt a meghallgatást Ausztráliában is elvégezhetik, anélkül, hogy ezt a beteg öregembert Magyarországra szállítanák. Különben sem tekinthető kiadatási jogalapnak egy meghallgatás, mivel egy kiadatáshoz egy bűntett elkövetése, és annak megalapozott vádja szükséges. McCusker másik indoka, hogy nincsenek élő tanúk, ezért a „fair” tárgyalás, ill. annak kimenetele nem biztosított. (Részletek ITT – méghozzá idén januári dátummal - kattints rá!)

Gyakorlatilag ugyanezeket mondta el a mostani (mai) tárgyaláson McCusker bírósági képviselő (barrister), csak egy kicsit “kiszínezve”. Például megemlítette, hogy a magyar hatóságok korára és egészségi állapotára való tekintet nélkül azonnal börtönbe csuknák, ami egyenlő lenne a halállal. Ausztráliában - óvadék ellenében - többek között azért engedték haza (gyakorlatilag háziőrizetbe), hogy gyógyszereit megkaphassa. Ebből is látható, hogy Magyarországon alapvető emberi jogai is sérülnének, nem csak a “fair” tárgyalás hiánya. - mondta McCusker ügyvéd. A védelem időközben (még februárban) megkereste az ausztrál emberi jogi bizottságot jogsegély ügyben. (Részletek ITT - kattints rá!)



.
A Zentai story - (kronológia)

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home