Thursday, February 25, 2010

Emberi Jogi Bizottsághoz fordult Zentai

Csak most hozták nyilvánosságra (AAP), hogy Charles Zentai Károly ügyvédjei megkeresték az ausztrál emberi jogi bizottságot. A bizottság állami szervezet, azzal a feladattal, hogy Ausztráliában felügyelje az emberi jogokat, hogy az ország mindenegyes lakósa félelemmentesen, békében és biztonságban éljen. Zentai védői úgy látják, hogy a kiadatásra váró egykori magyar királyi katona Magyarországon nem részesülne fair bírósági tárgyalásban. Nemcsak, mert polgári bíróság helyett hadbíróság elé akarják állítani, hanem azért is, mert a magyar fél nem nyilatkozott arról, hogy miként képzelik el a perbe fogást, mivel nincsenek élő tanúk, és az egész vádat (vitatható) népbírósági periratokra és tanúvallomásokra alapozzák. Ezenkivül vajon a magyar bíróság előítélettel lehet-e Zentai politikai beállítottságára, ill. nemzetiségére? Vagyis mennyire befolyásolja, befolyásolhatja a döntéshozókat 1944 őszének történéseiről utólag kialakult, és elfogadott megítélés? Ugyancsak a bizottság figyelmébe és felülvizsgálatára javasolják a periratok hitelességét, mivel elképzelhető, hogy azok kényszer, ill. kínzás alatt születtek.

Ellentétbe az MTI által kiadott, és a hírportálok által közölt magyar nyelvű hírrel, az ausztrál emberi jogi bizottság nem tudja felülírni, vagy megakadálíyozni a kiadatást, de véleményével befolyásolhatja a Legfelsőbb Bírósághoz beadott felülvizsgálati kérelmet. Zentai ügyvédjei ugyanis megtámadták a belügyminiszter jóváhagyását, miszerint formailag és tartalmilag megfelel a magyar kiadatási kérelem.

A felülvizsgálati tárgyalás március 31-én kezdődik. A Zentai család reméli, hogy az emberi jogi bizottság addigra állást foglal, és megfigyelőként részt vesz a tárgyaláson.





A Zentai story - (kronológia)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home