Wednesday, January 13, 2010

A barrister


Barrister. Így hívják angolul azt az ügyvédet, aki a bíróság előtt, a bírósági tárgyaláson képviseli a vádlottat. Ez az angolszász (brit) jogrendnek a része. Tehát, az, az ügyvéd (solicitor, lawyer), aki ügyemben intézkedik (leveleket fogalmaz, a törvény és a jog ismeretében jár el a hatóságoknál érdekemben), valamint szinte minden fórumon képvisel, a bírósági tárgyaláson már nem vehet részt. Ott egy magasabb képzettségű ügyvéd képvisel: a barrister, aki a magyar szótárak szerint „törvényszéki képviselő”, és aki talárban, fején azzal a vicces, középkori(?) parókával jelenik meg - nemcsak a filmbeli - tárgyalásokon. (lásd fenti ábra)

Egy jó nevű perth-i barrister, Malcolm McCusker QC (Queen Counsel – ezeknek a furcsa öltözetű ügyvédeknek a hivatalos neve és rangja) bejelentette, hogy a márciusban esedékes Legfelsőbb Bírósági tárgyaláson ingyen fogja képviselni Zentait, ill. ügyét. A neves barrister azért vállalta el Zentai védelmét, mert a szövetségi belügyminiszter Brendan O'Connor (Labor - Munkáspárt), ill. minisztériuma nem adta át Zentai védőinek a kiadatást helybehagyó végzés teljes 60 oldalas szövegét, csak egy szerkesztett változatot. McCusker szerint, pedig ennek megismeréséhez a védelemnek joga van. Ha a Legfelsőbb Bíróság helyt ad a kérelemnek, akkor a márciusi tárgyaláson jelentősen javulnak Zentai esélyei a kiadatás megakadályoztatására.


McCusker szerint, ha igaz, hogy Magyarország, a magyar igazságszolgáltatás, valóban csak meghallgatni (és kikérdezni) akarja a 88 éves egykori magyar királyi katonatisztet, nem pedig gyilkosság vádjával perbe fogni, és bíróság elé állítani, akkor a kiadatásnak semmi értelme. Hiszen a magyar hatóságok ezt a meghallgatást Ausztráliában is elvégezhetik, anélkül, hogy ezt a beteg öregembert Magyarországra szállítanák. Különben sem tekinthető kiadatási jogalapnak egy meghallgatás, mivel egy kiadatáshoz egy bűntett elkövetése, és annak megalapozott vádja szükséges. McCusker másik indoka, hogy nincsenek élő tanúk, ezért a „fair” tárgyalás, ill. annak kimenetele nem biztosított.

Zentai fia, Ernie Steiner, családja nevében nagyra értékeli a barrister jelentkezését és díjmentes ajánlatát, mivel az eddigi perköltségek megközelítik a USD 200.000,-t.

A 23 éves Zentai állítólag részt vett egy 18 éves „zsidó” fiatalember, Balázs Péter, meggyilkolásában. A gyanú szerint öt órán keresztül ütlegelték és kínozták áldozatukat, majd tetemét a Dunába dobták.

Forrás: The Australian


.
Fejlemény
Emberi Jogi Bizottsághoz fordult Zentai (Thursday, February 25, 2010)

.
A Zentai story (kronológia)





1 Comments:

At 11:08 AM, Blogger rás said...

Köszönöm a nyelvi információt!

 

Post a Comment

<< Home