Saturday, April 24, 2010

Újabb tanú, újabb fordulat (?)

BREAKING NEWS (kattints rá!)
Frissítés a jelentés alján! (24.04.10. 20:00)

Jövő kedden és szerdán tárgyalja az Ausztrál Szövetségi Bíróság Charles Zentai Károly ügyét, pontosabban a belügyminiszter által jóváhagyott kiadatási kérelem felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban a PerthNow hírportálon olvasható, hogy Zentai fia újságírók előtt kijelentette, nagyon bízik a számukra pozitív döntésben, mert sikerült beszerezni egy friss tanúvallomást. A Sydney-ben élő taxi-tulajdonos Szabó Károly, ugyanabban a laktanyában szolgált 1944-ben, ahol a zsidó származású Balázs Pétert agyonverték.

Szabó, állítása szerint, őrszolgálatot teljesített a laktanya területén, amikor az egyik épületből sírást, jajgatást, kiabálást és üvöltést hallott. Ekkor telefonon megkérdezte az őrszobát, hogy mi történt. Azt a választ kapta, hogy Máder százados és Nagy főhadnagy zsidókat vernek box-kesztyűvel. A harmadik személy nevére nem emlékszik, de biztos benne, hogy az nem Zentai volt. Ezt a nevet ő sohasem hallotta. Bajtársai elmondásából viszont tudta, hogy Máder és Nagy szadizmusukról voltak híresek a laktanyában.

Ezenkivül Ernie Steiner szerint a magyar hatóságok régóta tudtak apja, Charles Zentai, hollétéről, mivel szülei (Zentai Károly és felesége Rose/Rózsa) 1966-ban, 1970-ben és 1979-ben egy örökösödési ügy miatt kapcsolatban (levelezésben) álltak a magyar állami közjegyzővel. A magyar hatóságok mindvégig tudták a szülők tartózkodási helyét, címét. Sőt, 1955-ben Zentai intézte édesanyja (Júlia) kivándorlását Ausztráliába. Tehát, nem igaz, hogy bujkált.

Ezt különben Balázs Péter családja is meg tudja erősíteni, hiszen az ügyvéd apa, Balázs Dezső, már akkor (1955) jelezte a magyar hatóságok felé fia meggyilkolásában részt vevők egyik feltételezett tagjának tartózkodási helyét, amikor az ugyancsak budafoki illetőségű Steinerné kivándorolt a fiához, az egykori magyar kir. katonához.

Mindenesetre érdekes, hogy Szabó Károly tanúvallomásának megírásával miért várt idén március 16-ig. Igaz, az nem tartalmaz döntő bizonyítékot. Ugyanakkor Ausztráliában az a hír járja, hogy Balázs Péter nem csak a sárga csillag nem viselése miatt került a laktanyába, hanem, mert katonaszökevénynek is számított, mivel hamis papírokkal élt, és nem tett eleget a 18 évesekre vonatkozó munkaszolgálatra jelentkezésnek.

Zentai családja nagyon bízik a Szövetségi Bíróság méltányosságában.



.
Frissítés (24.04.10. 20:00)

Nincs elég bizonyíték arra, hogy Zentai háborús bűnt követett el – olvasható abban a feljegyzésben, amit az ausztrál Főügyészség küldött meg még tavaly a magyar kiadatási kérelmet elbíráló és azt engedélyező belügyminiszternek, Brendan O'Connor-nak, azaz a kormánynak, és, aminek nyilvánosságra hozatalát a Szövetségi Bíróság most elrendelte. - írja a thewest.com.au hírportál (breaking news)

A dokumentum szerint már 2005-ben a szövetségi rendőrség (AFP) kikérte a Főügyészség véleményét, hogy Zentait meg lehet-e egyáltalán vádolni a háborús bűntettre vonatkozó ausztrál törvény alapján. Az ügyészségi hivatal válaszában az áll, hogy habár nincs akadálya Zentait Ausztráliában bíróság elé állítani, azonban jelenleg nincs elegendő bizonyíték a “prima facie case” alkalmazására Zentai ellen. A “prima facie case” angol (nyelvű) jogi fogalom, ami kb. az "akkor hiszem, ha látom" elvet képviseli, vagyis el lehet tekinteni az "ellenőrzött" bizonyítékoktól.

Mindkét tanúvallomást tévő, akik szerint Zentai a gyilkosságban részt vett, már halott, ezért egyetlen ausztrál bíróság sem tud megbizonyosodni arról, hogy a tanúkat vallomástételükkor megkínozták vagy kényszerítették volna. A főügyészség tudomása szerint nincs élő tanú, aki a kínzást vagy kényszerítést alátámasztani tudná. Ezek ellenére a belügyminiszter helyt adhat a magyar kormány kérésének, és kihallgatás céljából Zentait átadhatja a magyar hatóságoknak, annak ellenére, hogy a kiadatási kérelemben hivatalosan nincs ellene semmilyen vád. A hivatal végül felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy a magyar bírósági rendszer eltér az ausztráltól. - áll a most nyilvánosságra hozott főögyészségi véleményezésben.

.

A Zentai story (kronológia)







0 Comments:

Post a Comment

<< Home