Saturday, April 24, 2010

Miniszter a pácban ?

Breaking news

Nincs elég bizonyíték arra, hogy Zentai háborús bűnt követett el – olvasható abban a feljegyzésben, amit az ausztrál Főügyészség küldött meg még tavaly a magyar kiadatási kérelmet elbíráló és azt engedélyező belügyminiszternek, Brendan O'Connor-nak, azaz a kormánynak, és, aminek nyilvánosságra hozatalát a Szövetségi Bíróság most elrendelte. - írja a thewest.com.au hírportál (breaking news)

A dokumentum szerint már 2005-ben a szövetségi rendőrség (AFP) kikérte a Főügyészség véleményét, hogy Zentait meg lehet-e egyáltalán vádolni a háborús bűntettre vonatkozó ausztrál törvény alapján. Az ügyészségi hivatal válaszában az áll, hogy habár nincs akadálya Zentait Ausztráliában bíróság elé állítani, azonban jelenleg nincs elegendő bizonyíték a “prima facie case” alkalmazására Zentai ellen. A “prima facie case” angol (nyelvű) jogi fogalom, ami kb. az "akkor hiszem, ha látom" elvet képviseli, vagyis el lehet tekinteni az "ellenőrzött" bizonyítékoktól.

Mindkét tanúvallomást tévő, akik szerint Zentai a gyilkosságban részt vett, már halott, ezért egyetlen ausztrál bíróság sem tud megbizonyosodni arról, hogy a tanúkat vallomástételükkor megkínozták vagy kényszerítették volna. A főügyészség tudomása szerint nincs élő tanú, aki a kínzást vagy kényszerítést alátámasztani tudná. Ezek ellenére a belügyminiszter helyt adhat a magyar kormány kérésének, és kihallgatás céljából Zentait átadhatja a magyar hatóságoknak, annak ellenére, hogy a kiadatási kérelemben hivatalosan nincs ellene semmilyen vád. A hivatal végül felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy a magyar bírósági rendszer eltér az ausztráltól. - áll a most nyilvánosságra hozott főügyészségi véleményezésben.



közvetlenül kapcsolódó előzmény (kattints rá!)

.


.

A Zentai story (kronológia)




.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home