Saturday, April 10, 2010

Szelektív emlékezet (?)

Most értesültem, hogy április 11, nem csak a Költészet Napja (a választás mellett), hanem idén a Holocaust Emléknapja is ! (Yom Hashoah - Holocaust Remembrance Day)
Erről valahogy nem számolt be a hazai média............ (no meg az "antifasiszták")



frissítés

Egy olvasóm hívta fel figyelmemet, hogy habár az emléknap - a zsidó naptár szerint - idén április 11-re esik, annak megtartása április 12-én lesz, mert Izrael állam vallási és világi vezetői abban állapodtak meg, ha ez az emléknap (a varsói gettó felkelés évfordulója) vasárnapra esik, akkor arról hétfőn emlékeznek meg. A pontosítást köszönöm. Ugyanakkor örömmel venném, ha a hétfői megemlékezésre utaló hazai ("antifasiszta") meghívókról valaki értesítene.

PS. Napjaink "antifasisztáinak" figyelmében, pedig az elkövetkező évek megemlékezéseinek dátuma ITT található (kattints rá!)


Kapcsolódó anyag

Az évforduló alkalmából az Interneten (e-mail formájában) egy Márai naplóbejegyzés terjed, ami ugyancsak bizonyítja, hogy a hivatalos (hazai) mainstream média valóban szelektív - még Márai esetében is! A naplóbejegyzés ITT olvasható (kattints rá!)

.

2 Comments:

At 4:44 PM, Anonymous Anonymous said...

Majdnem, de mégis inkább április 12.
Figyelmesen nézd meg a naptárat az általad megadott linken!

 
At 10:08 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves Anonymous. A megadott link arról szól, hogy miért változik ennek az emléknapnak a dátuma évente, és mi az eredete. Ha figyelmesen olvastad.

"....If the 27th of Nissan falls on a Sunday, then Holocaust Remembrance Day is moved to the following Monday...."

Tehát, a varsói felkelés emléknapja a zsidó naptár szerint Nissan 27., ami az idén április 11.-re esik. Mivel a megállapodás szerint, ha az emléknap vasárnapra esik, akkor hétfőn ünneplik.

Ettől függetlenül, örülnék, ha - elsősorban a hazai "antifasiszták" naptárából, felhívásaiból - megadnál egy linket, ahol az erre való készülődést a magyar sajtó bárhol is megemlíti.

Köszönöm.

 

Post a Comment

<< Home