Friday, April 17, 2009

Az MTI, a Külügy meg a Google

Miközben a világsajtó, élén a bolíviaival, szinte az első perctől magabiztosan állította, hogy a merényletek elkövetésére készült csoport tagjai magyarok (is) voltak, a hazai média csak igen óvatosan tájékoztatott. Ehhez persze hozzájárul(t) a magyar külügy (szokásos) pipogyasága, körülményeskedése, ami nemcsak az MTI, de a hazai média munkáját is nehezíti. Erről így számol(t) be a Hírextra:

".......Várhatóan délutánra lesznek újabb információk arról, hogy valóban lelőttek-e két magyart az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-vel pénteken kora reggel.

A Külügyminisztérium három szálon kezdte meg az információgyűjtést: a venezuelai magyar diplomáciai képviselő, a bolíviai tiszteletbeli konzul és az Argentínában dolgozó konzul is próbálja kideríteni, hogy mi történt - mondta Szelestey Lajos.

A bolíviai hatóságok hivatalosan még nem tájékoztatták a magyar felet és magánszemélyek sem jelentkeztek a külügyminisztériumnál az ügyben - emelte ki a szóvivő........"

(MTI - Hírextra 2009. április 17. péntek 08:29 )


Már a hozzáállás is fals, hiszen a történet (magyar szempontból) legismertebb szereplője (állítólag) boliviai-magyar-horvát állampolgár. Ha így van, akkor Eduardo Rózsa-Flores elsősorban bolíviai, ráadásul abban a városban született, ahol lelőtték. Ezért a magyar félnek igen sokáig kell(ene) várnia, amíg hivatalosan értesítik.

Azonban ennél is furcsább, hogy az MTI-től átvett anyagok (pl. Népszava) szerint az egyik élve elfogott bizonyos Toaso (?) Elot, ugyancsak magyar (állampolgár). Így kérdőjellel. Aki egy picit is jártas a magyar hangzású nevek idegen nyelvű írásában, az rögtön rájön, hogy az ékes, színtiszta Tóásó családnévről lehet szó. És valóban! Egy kattintás, és a Google elsőre adja ki Tóásó Előd nevét, aki a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanult 2005-2008 között, azaz tavalyig. Érdekes, róla nem szólnak a magyar híradások……


Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home