Monday, April 06, 2009

Zentai tovább küzd

Ma reggel járt le Charles Zentai Károly számára a múlt héten nyilvánosságra hozott szövetségi bírói döntés elleni fellebbezés határideje, mellyel egyidőben a (további) szabadlábon maradást is (újból) meg kell kérvényezni. John Gilmour bíró március 10-én hallgatta meg Zentait és védőit, akik többek között azzal érveltek a magyar kiadatási kérelem teljesítése ellen, hogy a háborús bűncselekményekre vonatkozó magyar törvények 1945 után születtek, és a Magyar Köztársaságnak mai napig sincs olyan törvénye, amely az 1945 előtti törvények felülírására vonatkozna. „Pedig lett volna rá elég idő és lehetőség, a magyar állam azonban nem élt vele” – állítja Zentai ausztrál védőügyvédje. („….. Hungary had the opportunity to apply the law retrospectively, but had not done so……”)

Mindezek ellenére John Gilmour szövetségi bíró jóváhagyta Barbara Lane perth-i bírónő tavaly augusztusi megállapítását, miszerint a magyar kiadatási kérelem megfelel az ausztrál törvényeknek, előírásoknak és a két ország közti kiadatási szerződésnek. Erről múlt kedden (március 31.) értesítette a nyilvánosságot Gilmour bíró, amiről a magyar média is (lelkesen) beszámolt. Arról azonban már nem, hogy Zentai élve (ausztrál) állampolgári jogával egy héten belül fellebbezést adhat be a döntés ellen a szövetségi bírósághoz, kérve a teljes bírói testület, tanács összehívását, ezzel egyidőben Gilmour bírótól kérnie kell az óvadék ellenébeni további szabadlábon hagyását. Ha a bírói kollégium is megfelelőnek tartja a magyar kiadatási kérelmet, akkor Zentainak még joga van a legfőbbügyészhez, majd pedig végső döntésre a belügyminiszterhez fordulnia. E két magas rangú hivatalos személy azonban már nem a kiadatási kérelemben foglaltak megfelelőségéről dönt, hanem egy ausztrál állampolgár sorsáról, - figyelembe véve a kiadatási (állam)szerződésben szereplő kivételeket, azaz, amikor a kiadatástól el lehet tekinteni, ilyen például a magas kor, az egészségi állapot, a „szállíthatóság“ (24 órás repülőút) stb.

Itt érdemes megjegyezni: az ausztrálok (és az ausztrál törvények) nem arról döntenek, hogy Zentai bűnös-e vagy sem (ez a magyar fél feladata), hanem arról, hogy egy (saját) állampolgárt kiadhatnak-e egy távoli ország kérésére? Ezenkivül, a kérelemben foglaltak formailag és tartalmilag egyaránt megalapozottak-e, valamint biztosított-e a kiadandó személy számára egy épp olyan (fair) tárgyalás és ítélet, mint amilyen hazájában, Ausztráliában, várna reá?


A Zentai story - kronológia


0 Comments:

Post a Comment

<< Home