Sunday, March 15, 2009

A magyar külügy baklövése

Érdekes módon a hazai média valahogy nem kapta fel, a külügyminisztérium legújabb blamázsát, ami miatt Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége egy közlemény kiadására kényszerült.

Az MTI csütörtöki (márc. 12) angol nyelvű hírei között a külügyi szóvivő (Szelestey Lajos) jelezi, hogy a tárca felhívta a Nagy-Britanniában munkát keresők figyelmét, hogy a szigetországot a gazdasági válság jobban érintette, mint a többi EU tagországot, és a munkanélküliek száma kétszer olyan magas, mint az európai átlag. Ezért nulla lehetőség állást kapni a brit munkapiacon. Ráadásul a brit munkaadók gyakran megtagadják a teljes bér kifizetését, vagy másmódon sértik meg a munkaszerződéseket. Mindezek közlését azért tartja fontosnak a (a magyar) külügyminisztérium, mert a nagy-britanniai kirendeltségen megszaporodtak a munkájukat elveszített, és segítséget kérő magyarok száma.

A hírre reagálva a budapesti Brit Nagykövetség is közleményt tett közzé saját honlapján. Eszerint:

"........A budapesti (brit) nagykövetség nem tartja fair-nek a magyar külügy figyelmeztetését, hiszen az Egyesült Királyság az EU tagállamok közül elsőként nyitotta munkaerőpiacát az újonnan csatlakozók előtt, és a dolgozni vágyó magyarokat szívesen látják.

Igaz, az Egyesült Királyság gazdasága recesszióban van, és a nő a munkanélküliek száma, de az már nem igaz, hogy a válság jobban érintené, mint a többi EU tagországot. Nem igaz, hogy a brit munkanélküliség az európai átlag kétszerese lenne, valójában az alatt van (7 %). A brit kormány és Nemzeti Bank komolyan veszi a válság mielőbbi megoldását, ezért csökkentette az ÁFÁ-t, rekord alacsonyra vágta a banki kamatlábat, és támogatást nyújt a bankoknak és ingatlanhitel tulajdonosoknak.

A (brit) nagykövetség nem tudja, hogy a magyar külügy honnan veszi, hogy a brit munkaadók körében növekszik a munkaszerződés-szegők száma. A ritkán előforduló ilyen esetekben a munkavállalóknak lehetőségük van a teljes körű és ingyenes jogsegélyre......"


Többek között ez (is) olvasható a budapesti Brit Nagykövetség sajtóközleményében.
A meglehetősen szokatlan magyar diplomáciai nyilatkozatról, és annak brit, ill. nemzetközi visszhangjáról a hírszerző számolt be, valamint számtalan internetes portál a világ különböző részén. Például: Forbes, (német) DPA, vagy a TaiwanNews


Az eset egyetlen – számomra – érthetetlen pontja: miközben a külügyi szóvivő csütörtökön juttatta el nyilatkozatát az MTI-hez (angol nyelven), és a budapesti brit követség még aznap válaszolt honlapján, addig a külügyminisztérium honlapján mint a (londoni magyar) NAGYKÖVETSÉG FIGYELMEZTETÉSE! február 18-i dátummal, azaz közel egy hónapja, olvasható a magyar nyelvű felhívás.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home