Monday, January 26, 2009

Australia Day

Ausztráliában ma ünneplik az Első Flotta (First Fleet) érkezését, azaz az európaiak megjelenését az ötödik kontinensen. Ez a nap az egyetlen (valódi) nemzeti ünnep, melyet országszerte megünnepelnek. Eleinte csak New South Wales-ben ünnepelték, mint az „évforduló napja” (Anniversary Day) meg a „alapítás napja” (Foundation Day). 1788. január 26-án kötött ki a hamburgi születésű Arthur Phillip kapitány 11 hajóból álló konvoja, flottája a később Botany Bay-nek elnevezett partszakaszon, és tűzték ki a brit zászlót, a Union Jack-et. A partraszállás egyúttal a terület hivatalos gyarmatosítását is jelentette, valamint egy fegyenctelep létrehozását, mivel az USA függetlenné válása miatt többé nem lehetett a „kétes, bűnöző elemeket” Észak-Amerikába száműzni. Az első európai (vagy fehér) telepesek csak évek múlva jelentek meg a akkori brit belügyminiszterről elnevezett településen, Sydney-ben. Az első szabad telepesek által közel ötven évvel később alapított város, Melbourne, pedig Viktória királynő miniszterelnökéről, kapta nevét. Australia Day /Ausztália Nap(ja) 1935 óta országos ünnep és csak 1994 óta hivatalos munkaszüneti nap. Ausztrál érdekesség, hogy Karácsonyt és Húsvétot leszámítva minden ünnepet, ünnepnapot a legközelebbi hétfőn ünneplik, hogy így mindig hosszú hétvége legyen, és nem kell a magyar örültséget követni: a napokat felcserélni, meg ledolgozni.

Idén hétfőre esett ez az ünnepnap, melyen kitüntetik az Ausztráliáért és az ausztrál közösségekért legtöbbet tevőket, megválasztják az év ausztrálját, és a miniszterelnök beszédben üdvözli az ország lakosságát. Az utóbbi időben azonban az őslakosok és a velük szimpatizálók a nemzeti ünnep eltörlését, ill. más napra áttevését követelik, mert szerintük január 26.-át a britek (és ezzel az európai, fehér ember) megjelenése miatt az "Invázió Napja"-nak kellene nevezni. Az ausztrálok többsége azonban hallani sem akar a dátum vagy a név változtatásáról.


.

2 Comments:

At 3:01 AM, Anonymous Anonymous said...

Egész biztos vagyok benne, hogy a húsvétot is a legközelebbi hétfőn ünnepelik. :)

 
At 8:33 AM, Blogger Pocakos said...

Jogos! ;-) Sőt, ha úgy nézzük, a palesztin ellenállási mozgalom - (lásd Brian élete) - mintájára magyar szakszervezetek is kiharcolták, hogy legalább egy olyan hosszú hétvégénk legyen, amikor nem kell cserélgetni a napokat..... ;-)
Think positive!

 

Post a Comment

<< Home