Thursday, February 12, 2009

Emlékeztető

Közel félévvel ezelőtt (2008. augusztus 20.) jelent meg az utolsó érdemleges hír Charles Zentai Károlyról, amikor a helyi (perth-i) bíróság, pontosabban Barbara Lane bírónő formailag és tartalmilag megfelelőnek találta a magyar kiadatási kérelmet.

Lane bírónő akkor közölte: döntése nem jogi, azaz nem ítélet, ítélkezés, hanem adminisztratív jellegű: a magyar kiadatási kérelem a formalitásoknak megfelel. Magáról a kiadatásról a végső döntést a központi (szövetségi) kormány hozza majd meg. (Részletek itt - javaslat - kattints rá! ). A döntés hátteréről, a jogi helyzetről, valamint a fellebbezési lehetőségekről az ausztrál média részletesen beszámolt (kattints rá!), Zentai pedig továbbra is szabadlábon védekezhet, vagy ahogy errefelé mondják „harcolhat” kiadatása ellen. A háborús bűntettel vádolt, gyanúsított egykori magyar katona élt is az ausztrál jog adta lehetőségével, és kéthéten belül beadta fellebbezési kérelmét, melyben a bírónő szavaira hivatkozva a felsőbb (szövetségi, állami) hatóságok méltányosságát kéri. Azóta szinte semmi hír nem érkezett az üggyel kapcsolatban. Most viszont a Melbourne-ben megjelenő The Age szerdai (febr. 11) számában, amolyan emlékeztetőként jelent meg egy írás, mely semmi újat nem tartalmaz, csak, mint címe is jelzi „Egy 87 éves perth-i férfi harcol magyarországi kiadatása ellen”. Hogy ezt most, a halálos erdőtűzek idején, miért volt oly fontos közölni,annak két oka lehet: 1. valóban csak az ügy életben tartása a közvélemény tudatában, vagy pedig 2. az illetékes hatóságok figyelmeztetése az egyre korosodó gyanúsított egészségi állapotára, külföldi bíróság elé állításának nehézségeire.

.


Itt jegyzendő meg, háborús bűnösként csak olyanokat lehet bíróság elé állítani, akik az elkövetés idején már betöltötték a 18. életévüket, azaz 1945 tavaszán legalább 18 évesek voltak. Ehhez, pedig Európában 1927 májusa előtt kellett születnie a bujkálónak, azaz a még élő gyanúsítottakat a 82 évesnél idősebbek között kell, lehet csak keresni.


A Zentai story - kronológia

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home