Saturday, October 18, 2008

"Vízummentesség" és a valóság

"Beteljesült” – eredetileg ezt a címet akartam adni ennek a bejegyzésnek, mivel erről a témáról „Távolban a mentesség” címmel már egy évvel ezelőtt megírtam, amit lehetett. Mégis. Az amerikai „vízummentesség”-ről szóló magyar nyelvű híreket, beszámolókat olvasva, és azokat összehasonlítva a külföldi reakciókkal, különösen a már „mentességet” élvező országok, mint pl. Ausztrália szempontjából, meglepő dolgokat fedezhetek fel. Azonnal szembetűnik a magyar tudósítások egyoldalúsága, az „öntömjénezés”, mintha még a helyszíni tudósítók (pl. Népszabadság, MTV) sem ismernék a tényeket.

A HVG-ben megjelent „áttekintés”-t olvasva az embernek az az érzése, hogy ezt az egész vízumkönnyítést a magyarok harcolták ki. A sort Orbán Viktor nyitotta meg, majd őt követték a hatalomra került szocialisták: Szili Katalin, Gyurcsány Ferenc, Kovács László, Göncz Kinga, Somogyi Ferenc, Szilvásy György és még sokan mások. Érdekes, az államelnök Sólyom László kimaradt ebből a felsorolásból, pedig ő volt az igazi élharcos, aki beiktatásakor kijelentette, hogy ő bizony addig nem lép Amerika földjére, amíg ujjlenyomatot vesznek a beutazóktól. Aztán kb. másfél hónap múlva már ott ült Bush elnök mellett az ENSZ közgyűlés idején. Megjegyzem, a mostani „vízummentesség”-nek az egyik feltétele (volt) az ujjlenyomatvétel!

A magyarok (hős) cselekedeteit emeli ki a Népszabadság washingtoni tudósítása is, amikor (van képük) azt írja:

„…..Az amerikai elnök a Fehér Ház rózsakertjében, nagykövetek, protokollmeghívottak és újságírók előtt azt mondta: a magyarok mellett Csehország, Dél-Korea, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia polgárai utazhatnak "hamarosan" turistaként, illetve üzleti célból az Egyesült Államokba……”

Természetesen ilyent nem mondott az amerikai elnök, kinek (rövid) beszéde szó szerint megtalálható és (angolul) olvasható a Fehér Ház web-oldalán. Innen tudható meg az is, hogy az ünnepségen jelent voltak az EU azon országainak képviselői (nagykövetei) is, amelyek ezúttal nem kerültek be a kedvezményeztek körébe. Viszont, az elnök utalást tett arra, hogy hamarosan rájuk is sor kerül. Ezt erősítette meg a Fehér Ház sajtófőnöke, Dana Perino is, amikor Görögország és Ciprus felvételéről kérdezték. Perino asszony nyomatékosan kijelentette, hogy a többi EU tagállam (Görögország, Ciprus, Málta, Lengyelország, Románia Bulgária) felvétele még az idén megtörténik.

A „vízummentesség”-et azért teszem idézőjelbe, mert valójában nem erről van szó! Legalábbis nem a hazai fogalmak szerint, ami elvben azt jelentené, hogy zsebünkben az útlevéllel (no meg egy kis költőpénzzel, hitelkártyával) azonnal repülőre szállhatunk. Épp úgy, ahogy az EU-n belül utazunk, és ahogy azt az amerikaiak, illetve a tengerentúliak (ausztrálok, kanadaiak, új-zélandiak) is teszik, ha Európába jönnek. Az Egyesült Államok átvette a ma már jól bevált ausztrál módszert, elektronikus rendszert, az ETA-t: senki sem léphet az ötödik kontinens földjére anélkül, hogy azt ne tudnák a helyi hatóságok. Ezen segít az Internet, azaz a beutazó elektronikus úton (előre)jelzi érkezési szándékát. A programot sikeresen vezette be napjainkra az Egyesült Államok is. Tehát valójában mindenkit ellenőriznek mielőtt (Ausztrália, ill. most már) az USA földjére lép.

Ez a magyarok számára egyszerűsítésnek tűnő „vízummentesség”, a már „vízummentes” 27 ország polgárai részére szigorításnak tűnik. Sőt, amerikai részről már hivatalosan be is jelentették, hogy az új, szigorúbb beutazási rendszer 2009. január 12-én lép életbe. Az új jogszabály már most aggodalommal tölti el a légitársaságokat, olvasható a The Australian - ban. Ugyanis, az új szabály szerint csakis kizárólag az Internet útján lehet „bejelentkezni” (ingyen regisztrálni, és megadni a szükséges adatokat) minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt. A légitársaságok attól tartanak, hogy a karácsonyi (fő)szezonban sokan lesznek, akik megfeledkeznek majd erről, és az eddig megszokott módon, a repülőgépen várják, hogy megkapják az I-94-es „zöldkártyát”, amit helyben kell kitölteni, és belépéskor leadni a határőr szerveknél. Január 12.-től azonban a reptereken csak az Interneten keresztül visszaigazolt „vízum” számát (ESTA number) bemutatókat engedik be az Egyesült Államokba. Már most attól tartanak, hogy sokakat fognak visszafordítani az amerikai hatóságok a belépéskor, hiába van az illetőnek érvényes repülőjegye és útlevele.


Az ESTA szám ITT szerezhető be - ( kattints rá! )

.

PS.

Többen jelezték, hogy az ESTA-ra mutató linket (https://esta.cbp.dhs.gov) a magyar szolgáltatók(?) nem ajánlják. Hogy miért? Nem tudom. Egyszerűen a "tovább" gombra kell kattintani, hogy elérjük az amerikai Belbiztonsági Hivatal web-oldalait.










5 Comments:

At 6:40 PM, Blogger kardosbalint said...

nem a magyar szolgáltatók nem ajánlják, hanem az URL-ek végén nincs pont. Az új böngészők jelzik hogy a blabla.gov. címhez tartozó SSL tanusítvány a blabla.gov címre lett kiállítva, és ezért hamisítványként kezelik. Jó lenne, ha kijavítanád, s a .gov. helyett .gov-ot használnál csak. Egyébként meg egy kövér 404 not found hibát ad az oldal úgy is, szóval szerintem nem ez a végleges címe:D

 
At 8:55 PM, Blogger Pocakos said...

Köszi! Javítottam, de nálam eddig is és ezután is "bejön". Amikor feljön a DHS oldala, akkor megjelenik egy "figyelmeztetés": hogy biztonsági okokból figyelik(?) a bejelentkezőt... ;-)

 
At 11:32 PM, Anonymous Anonymous said...

Nem csoda, hogy Sólyom kimaradt. Elég keskeny, és követhetetlen amit csinál manapság a közéletben. Egy szerencséje van: a köztársasági elnököt nem közvetlenül választjuk. Amúgy ennak a kutatásnak az eredménye is eléggé egyértelmű képet fest róla: www.publicus.hu/solyom/

 
At 9:50 AM, Blogger Pocakos said...

szusi: köszi! ;-)

 
At 1:11 PM, Anonymous Anonymous said...

pocakos: szívesen ;)

 

Post a Comment

<< Home