Friday, June 23, 2006

Zentai (ismét) a hírekben

Idén februárban hallottunk utoljára a háborús bűntettel gyanúsított Charles Zentai Károly-ról, akinek kiadatását – nagy nehezen, külföldi nyomásra – a budapesti hatóságok megkérték az ausztráloktól. Az ausztrál törvények értelmében a gyanúsított állampolgárnak joga van a kérelemben foglaltakat bizonyíthatóan cáfolni, ill. a kiadatás menetét – saját érdekében és szempontjában – lassítani, megnehezíteni.

Ennek szellemében Zentai ügyvédje megkérdőjelezte a kiadatási eljárás törvényszerűségét, mivel védence felett a helyi (nyugat-ausztáliai) szövetségi állam bírósága akar(t) dönteni. Az ügyvéd szerint nemzetközi kiadatás elbírálására csak az Ausztrál Államszövetség (központi) bírósága jogosult. Az erre vonatkozó panaszt még februárban beadták, és a hat hónapos válaszadási idő júliusban jár le. A helyi (perth-i) bírósági (további) meghallgatás a kiadatási ügyben így szeptember 22-én lesz.

Közben, mint arról az ausztrál média most beszámolt, Zentai ügyvédje az óvadék ellenében szabadlábon védekező védence jogállásának módosítását kérte a helyi (perth-i) bíróságtól. Zentai ugyanis 50.000 ausztrál dollár óvadék fejében szabadlábon van. De útlevelét le kellett adnia és kötelezték, hogy kéthetenként jelentkezzék a rendőrségen. Michael Bowden ügyvéd most azt akarta elérni, hogy a 84 éves Zentainak - megromlott egészségi állapotára való tekintettel - ezentúl ne kelljen személyesen jelentkeznie, elég legyen csak, ha telefonál a rendőrségre. Az ügyvéd szerint Zentai kétszer is elesett otthonában, és nagyon nehezen tud a buszról le és felszállni.

Az ügyvéd kérelmét a (helyi) bíróság elutasította, mondván nehezen ellenőrizhető, hogy a telefonhívás honnan érkezik. Különbenis, csak kéthetenként kell otthonról kimozdulnia.


.
.
A Zentai ügy kronológiája


0 Comments:

Post a Comment

<< Home