Sunday, June 11, 2006

Madárinfluenza közelről

Végre megértettem, hogy mi történt, történik Magyarországon, hogyan is állunk a madárinfluenzás baromfiirtással. Ez a Dow Jones brüsszeli tudósításából pontosan (és érthetően) kiderül. Tehát, az EU (pénteken) jelentette, hogy egy magyarországi libatelepen kimutatták a H5-ös fertőzést. Ahhoz, hogy megállapítsák, vajon a H5N1-es változatról van szó, további vizsgálatra elküldték az EU (speciális) laboratóriumába, az angliai Weybridge-be.

A libatelep egy olyan megyében található, ahol már korábban találtak madárinfluenzás vadmadarakat. Habár feloldották a vadmadarakkal szembeni intézkedéseket, magas fokú megfigyelés alá helyezték a környéket, hogy azonnal észlelhessék a járvány esetleges kitörését a házi libák között.

A telepen kb. 2300 libát valamint szárnyas állatot, (köztük kacsákat is) öltek le, és ez vár a járvány kitörésétől számított egy kilométeres körzeten belül is. Ezenfelül, három kilométeres „védett övezet-et jelöltek ki, amelyen belül nagyfokú készültséget rendeltek el. A tíz kilométeren belüli részt, pedig „megfigyelt övezet"-té nyilvánították. A „védett övezeten” belül a baromfikat nem szabad kiengedni az óljukból (tartáshelyükről), kivéve, ha vágóhídra viszik őket. Baromfihúst az övezeten kívülre szállítani tilos.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban a H5N1-es fertőzésről van szó, akkor Magyarország lesz az EU ötödik tagállama, ahol a baromfik között kitört a madárinfluenza járvány. Hasonló eseteket eddig Franciaországból, Svédországból, Németországból és Dániából jelentettek, miközben az EU 13 tagállamában találtak H5N1-gyel fertőzött vadmadarakat, elsősorban hattyút.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home