Sunday, May 28, 2006

Németország fia Auschwitz-ban

Ezzel a címmel ismerteti az új-zealandi rádió a pápa lengyelországi látogatásának mai (vasárnap), utolsó napját. XVI. Benedek ( - érdekes arab számmal sosem írják a római katolikus egyházfők „sorszámát”. - ), szóval, a pápa a világ egymilliárd katolikusa nevében, és mint „Németország fia” imádkozik azon a helyen, ahol (a pápa) honfitársai a II. világháború idején egy megsemmisítő tábort hoztak létre és üzemeltettek.

Bármely egyházfő látogatása egy olyan helyen (táborban), ahol közel másfélmillió embert (többségükben zsidókat) öltek meg, mindig nagy jelentőségű, hiszen az a keresztény-zsidó kapcsolatról, valamint a német bűnösségről és a földi gonoszságról szól.

Ezt a szimbolikus jelentőséget még inkább kiemeli az a tény, hogy a 79 éves Benedek pápa német, pontosabban bajor, aki nem önszántából lépett be a félkatonai Hitler-Jugend-be (HJ), majd besorozták katonának és a háború vége felé légelhárítósként szolgált a náci hadseregben.

Először a München melletti BMW-gyárat kellett védenie, ahol repülőgép motorokat gyártottak. Itt látott kényszermunkásokat, akiket a közeli Dachau-ban lévő koncentrációs táborból hoztak. Majd amikor a magyar határra vezényelték tankcsapdák építésére, szintén látta zsidók összeszedését és haláltáborba küldését.

A katolikus egyházfő (Joseph) Ratzinger bíboros néven már járt Auschwitz-ban. 1979-ben II. János Pál kíséretében, majd a következő évben egy német bíboros küldöttséggel. Mint többször említette, hogy rövid katonai pályafutása alatt látott rabszolgamunkásokat, és a náci rezsim brutalitása segített neki, hogy pap legyen.

A vatikáni szóvivő (Joaquin Navarro-Valls) elmondta, hogy Benedek pápa ragaszkodott az egykori haláltábor meglátogatásához, annak ellenére, hogy négynapos lengyelországi útját, elődjének, a lengyel származású II. János Pál emlékének szentelte. A pápa azon a kapun fog bemenni, ami felett ott áll (németül) „Arbeit macht frei” (a munka szabaddá tesz, a munka felszabadít), majd felkeresi a birkenau-i tábort is, ahova vagonokban szállították közvetlenül a gázkamrákhoz az áldozatok Európa minden részéből. Az épületek még állnak, de a gázkamrákat még menekülésük előtt a nácik felrobbantották. Itt több nyelven fognak imádkozni és mondanak egy zsidó imát (Kaddish) is a halottakért. Majd Benedek pápa németül imádkozik a békéért, és meggyújt egy gyertyát, azt követő beszédét pedig már olaszul tartja meg. Néhány zsidó szervezet kifogásolta, hogy német szó hangozzék el Auschwitz-ban. Ugyanakkor Benedek pápa, aki négynapos látogatása során mellőzte a német nyelv használatát a lengyelek és zsidók érzékenysége miatt, ragaszkodott, hogy utolsó (lengyelországi) imáját anyanyelvén mondja el.


Simon Peres Nobel Békedíjas izraeli államférfi nagyjelentőségűnek tartja Benedek pápa Auschwitz-i látogatását olyan időben, amikor az iráni vezetők Hitler-hez hasonló retorikát alkalmaznak a zsidók eltűntesére a Föld felszínéről.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home