Friday, May 26, 2006

Vannak még véletlenek

Két nappal ezelőtt (május 24.) a Los Angeles Times (LAT) egyik cikkében érintőlegesen említést tettek a “Los Angeles-i magyar maffiá”-ról. Őszintén, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek a történet szempontjából mellékszálnak, inkább csak, mint érdekességet jegyeztem meg magamnak. A cikk ugyanis egész másról szólt.

A történet “főhőse” egy német származású bűnöző, Alexander Proctor, akit állítólag az ismert Hollywood-i magándetektív, Anthony Pellicano fogadott fel, hogy “ráijesszen” a lap (LAT) riporternőjére. Az ijesztgetés olyan jól sikerült, hogy főhősünk, Alex, - igaz más ügyből kifolyólag - végül is 10 év börtönt kapott. A történet akkor vált érdekessé, - nem csak a LAT számára -, amikor a büntetését töltő Proctor kifogásolta, hogy Illionis-ból (Chicago) átszállították egy georgia-i börtönbe. A hivatalos (ügyészségi) indoklás szerint a börtönváltásra azért volt szükség, mert a magándetektív Pellicano bosszújától kellett tartani. Állítólag Proctort ki akarták készíteni a börtönben a sztárnyomozó által felbérelt rabok. Ezt azonban Proctort kétli, sőt azt állítja, hogy nem Pellicano, hanem a szövetségi ügyészség tör az életére, mégpedig az “áthelyezéssel”. A börtönéletet jól ismerő Proctor szerint, ugyanis azzal, hogy átvitték egy másik szövetségi állam börtönébe, a rabtársai besúgónak, informátornak tartják, és emiatt került az élete valóban veszélybe.

A cikk ezután bemutatja Proctor szövevényes életét, múltját. A 62 éves “Alex” négy évvel ezelőtt (2002-ben) egy döglött halat, szájában egy rózsával, valamint egy “Stop” feliratú cetlit tett a Los Angeles Times riporternője, Anita Busch, kocsijának a szélvédőjére. Amikor FBI informátor jelentette, hogy Proctor a magándetektív Pellicano-nak dolgozik, a szövetségi hatóság házkutatást rendelt el a sztárnyomozónál. Nagy botrány kerekedett az irodában talált lehallgatási és egyéb anyagokból.

Erre alapozta az ügyészség most, hogy Pellicano esetleg valóban el akarja hallgattatni Alex Proctor-t. Különben az “ijesztgetés” után nem sokkal Proctor-t kábítószer kereskedés miatt tartóztatták le és ítélték 10 évre. A nyomozás kiderítette, hogy “Alex” kábítószeres múltja vagy 30 évre tekint vissza. És itt lép be a történetbe a “magyar maffia”.

Egy akkori titkos ügynök meséli, hogy a 70-es években ismerkedett meg az enyhén német akcentussal beszélő Proctor-ral, akit egy pénzhamisító mutatott be neki, mint “besurranó tolvajt”. Alex arról volt híres, hogy volt egy szerkentyűje, amivel ki tudta nyitni a garázskapukat, és azon keresztül kirámolni a házakat, amíg a tulajdonosok távol voltak. 1981-ben egyike volt annak a hét fős bandának, amely dél-kaliforniai ékszerészek kirablására specializálódott és így vagy kétmillió US dollárra tettek szert. Majd nem sokkal később egy pénzhamisító társaság lebukásakor került ismét a rendőrség látókörébe. Ekkor már úgy ismerték, mint “Alex, a német”, a “magyar maffia” fő kokain-szállítója. Hetente fél kiló volt az adag, aminek beszerzéséhez a pénzt lopott ékszerekből fedezte Alex. Erről már Markó Bélától a magyar maffia egyik belsőemberétől tudtak a hatóságok. Ugyanis Markó letartóztatása után Proctor-t nevezte meg “beszállító”-nak. A rendőrségi iratok szerint Alex egy évvel korában került a magyarokkal kapcsolatba, amikor megjelent Steven Szendro (Szendrő István) temetésén, akit Markó lőtt le. Markó állítását, hogy önvédelemből tette, nem sikerült megcáfolni, így emiatt nem került bíróság elé. A Los Angeles-i rendőrség jól ismerete az illegális bevándorló Markót, akire ráállítottak egy nyomozót, Russel Kuster-t. 1990 októberében a hollywoodi Hilltop nevű magyar étteremben lövöldözés tört ki, melyben mindketten (Markó és Kuster) életüket vesztették.

A LA Times cikke itt visszatér a jelenbe, és a Proctor - Pellicano viszonyt taglalja.


Alig, hogy elolvastam ezt a hírt, a HVG internetes oldalán feltűnt egy kétrészes összeállítás “A Los Angeles-i magyar maffia nyomában” címmel. Ez valóban a véletlen műve?


0 Comments:

Post a Comment

<< Home