Sunday, May 21, 2006

Távol Európától (?)

Olvasom a mai lapokat, pontosabban a „headlines”-szokat. A „kultúra” címszó alatt szinte mindenhol megemlítik a tegnapi athéni gálát, az Eurovision Táncdal Fesztivált. No, és persze a győztes finn bandát, akik kicsit a KISS-re emlékeztetnek engem. Szóval, nagy a boldogság Finnországban, mivel a Lordi nevű lappföldi együttes "Hard Rock Hallelujah" című száma nyerte az idei versenyt. Ráadásul abszolút fölénnyel! Az együttes vezetője, aki csak Mr Lordi-nak nevezte magát, a verseny után közölte, hogy „ez a rock zene és a nyitottság, az előítéletnélküliség diadala”.

A magyar tv műsorokat tanulmányozva, tegnap (szombat) este egyetlenegy magyar adó sem közvetítette ezt az európai „giccset”. Persze megvolt az oka: magyar versenyző nem indult az idei fesztiválon. Erről különben még annak idején (2005. dec.09.) beszámoltam, azzal, hogy a Magyar TV erre magyarázatot fog adni. A magyarázat három nap múlva megérkezett: "nincs rá keret". Azért a tegnapi dalversenyről beszámoló hazai hírekben illett volna megemlíteni a magyar távolmaradás (valódi) okát.

Az Eurovision Táncdal Fesztivál különben rég elvesztette azt a patináját, ami a Vasfüggöny idején a kelet-európai fiatalok számára jelentett. Az 1956-ban életre hívott (nyugat-európai) rendezvény olyan részvevőket indított a világhírnév felé, mint 1978-ban a (svéd) ABBA, vagy a svájci színekben 1988-ban indult kanadai Celine Dion. De itt énekelte először "Congratulations" című dalát Cliff Richard is, mellyel (akkor, 1968-ban) nem nyert.


Egy ausztrál lány, aki Londonból utazott Athénba a tegnapi gálára, frappásan így fogalmazott: „El sem tudtam képzelni, hogy valami, ami annyira rossz, ilyen jó legyen.”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home