Saturday, May 27, 2006

Útlevéllel a személyi ig. ellen

Nagy-Británniaban június elsejével vezetik be a személyi igazolványt, pontosabban a biometrikus személyazonosító chip-kártyát, mely sok mindent tartalmaz majd tulajdonosa személyes adatai közül. A „listázás”, az ilyen fajta nyilvántartásbavétel ellen tiltakozóknak azt ajánlják, hogy még ebben a hónapban váltsák ki (új) útlevelüket. Ezzel ugyanis el lehet kerülni, ill. tíz évig meg lehet hosszabbítani a rendszertől való távolmaradást. Arról nem is beszélve, hogy amíg a tíz évre szóló útlevél 51 fontba kerül, addig az egy életre szóló személyazonosító csodakártya (komplikáltsága miatt) legalább 93 font lesz.

A tervek szerint (elvben) 2009-re mindenkinek lesz azonosító (ID) kártyája, és akkor már nem kell külön fizetni érte, mert akkortól az útlevél mellé fogják adni.

Jelenleg a legtöbben azért idegenkednek a személyazonosító (chip)kártyától, mert annak elkészítéséhez és kiváltásához a személyi adatok megadása és betáplálása mellett, a tulajdonostól újjlenyomatot és írisz mintát is vesznek. Ezt a megalázónak tűnő procedúrát az útlevél június elseje előtti kiváltásával tíz évre el lehet halasztani.

Erre a „mini-ellenállás”-ra buzdítja a szigetország lakosságát a Liberális Demokrata Párt, mondván, a rendszer még nincs kipróbálva, tehát biztonsága nem garantált, így a személyi adatok bekerülése a most felállítandó adatbázisba nem 100 %-osan védett.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home