Tuesday, June 13, 2006

Lyuk az életrajzon

Olvasom Ligeti Györgyről szóló magyar megemlékezéseket, pontosabban életrajzát. Néhány dologról nem szólnak a hazai beszámolók. Tudom, piti, kicsinyes részletkérdések következnek most, de mégis.

Az angol nyelvű megemlékezések szerint 1923-ban Romániában született magyar szülök gyermekeként. 1941-ben a kolozsvári konzervatóriumban kezdett zenét tanulni, majd Budapesten folytatta. 1943-ban zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatosnak, ahonnan csak a háború végén szabadult. Apja és fiútestvére koncentrációs táborban pusztult el. A háború után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait. 1956-ban a forradalom bukása után szökött, menekült Ausztriába, ahol a modern zene barátai felkarolták. 1967-ben osztrák állampolgár lett.


1978-ban a "Le Grand Macabre" című operája hozta meg számára a szakmai sikert, miközben az amerikai-brit kooprodukcióban tíz évvel korábban – 1968-ban - készült Stanley Kubrick film a 2001: a Space Odyssey tette világhírűvé. Ebben használta fel Ligeti műveinek bizonyos részleteit a filmrendező Kubrick. Különben az egész angol nyelvű média ezzel azonosítja be, mint korunk egyik legnagyobb "modern klasszikus" zeneszerzőjét.

Ugyanakkor a német média, különösen az osztrák saját halottjának tekinti a mestert. A néppárti Schüssel kancellára 20. század zenevilágának nagy osztrákja”-nak nevezte az elhunyt szerzőt. Bécs város kulturtanácsosa, a szociáldemokrata Andreas Mailath-Pokorny szerint „a zenei világ egyik legnagyobb kortárs zeneszerzőjét vesztette el” Ligeti személyében "abból a sorozatból, amelyet Bartók, Stockhausen és Boulez képvisel". Ezért Bécs városa díszsírhelyet biztosít Ligetinek.

Christiane Krauscheid, a Schott Music kiadó szóvivője szerint hosszú betegség után halt meg. Magát a betegséget nem nevezte meg, de az osztrák média úgy tudja Ligeti életének utolsó három évét tolószékhez kötve töltötte.



.

.

Fejlemény

Más blogok is megemlékeztek Ligetiről. Az egyik még összefoglalót is írt a blogoszférában fellelhető megemlékezésekről, külön megjelölve a bloggersearch-ben található több mint 3000 post-ot.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home