Thursday, June 22, 2006

Texas-ból a texasiról

A houstoni egyetem online lapja (is) beszámol Bush elnök rövid európai útjáról, annak is első állomásról, a bécsi US – EU találkozóról, tanácskozásról. Az AP hírügynökségtől származó infókra támaszkodva a cikk címe “Vegyesek az amerikai elnök európai útjának reakciói”. Amíg az európaiak teljes mértékben támogatják az USA erőfeszítéseit a nukleáris válság megoldására Észak-Korea és Irán esetében, addig az iraki háború és a Gitmo-i börtöntábor miatt növekvő amerikaellenességgel kellett szembenéznie Bushnak a 25 európai országot tömörítő Unióval folytatott tárgyalásai alatt.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón - az EU soros elnöki tisztjét betöltő Ausztria kormányfője - Schüssel kancellár a nukleáris veszéllyel kapcsolatban kijelentette, hogy Észak-Korea és Irán ügyében az idő rövid, azt nem lehet (a végtelenségig) húzni. Mire fel a kijelentést követően egy órán belül Rice külügyminiszter már telefonon értesítette a többi öt ország diplomatáit, hogy Iránnak jövő hétig adnak haladékot a válaszadásra. A határidő azért ilyen rövid, mert még a G8-ak június 29.-i moszkvai külügyminiszteri értekezlete előtt egyeztetni szeretnének. Ha Teherán addig nem válaszol, akkor az értekezlet résztvevői Irán elleni akcióra szólítják fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Gitmo ügyében az elnök megértéssel nyugtázta az európaiak aggodalmát, és kijelentette, hogy szeretné, ha Guantanamo-n már túllennének. Szerinte a fogva tartottak hidegvérű gyilkosok, és az elnök maga is az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésére vár, hogy hogyan tárgyalják a bünőzők ügyét, perét. Schüssel kancellár üdvözölte ezt az elnöki nyilatkozatot, megjegyezve “......(Európa) megértette ezt az egyértelmű jelzést és az amerikai elkötelezettséget, hogy a terroristákat nem kínozza, és ezzel a céllal nem is adja ki vagy viszi más ország területére. Valamennyi törvényes jogot be kell tartani!......”

Az európaiak Amerika-ellenességére reagálva Bush a bécsi sajtótájékoztatón, “abszurd”-nak nevezte azt, hogy a világ biztonságára nézve (egyesek) az US-t tartják a legnagyobb veszélynek. “….Saját magunkat védjük, ugyanakkor aktívan dolgozunk szövetségeseinkkel (partnereinkkel) a béke és a demokrácia terjesztésében.....” – magyarázta az amerikai elnök. Majd láthatóan - (legnagyobb) meglepetésére – Wolfgang Schüssel kancellár, az EU soros elnöke, a következő szavakkal vette védelmébe Bush-t.

".....Azt hiszem, groteszk Amerikáról azt állítani, hogy a világbékét veszélyezteti, és Észak-Koreához, Iránhoz és egy csomó más országhoz hasonlítani. Európában (ma) nem lenne béke és felvirágozás az US második világháború utáni segítsége nélkül. Fair-nek kell lennünk az Atlanti óceán túlpartjához. Meg kell értenünk, hogy mit jelent(ett) szeptember 11 az amerikai népnek....."

Majd az osztrák kancellár azonnal hozzátette: “..........Csak akkor győzhetünk a terrorizmus ellen, ha az nem ássa alá közös értékeinket. Sohasem lesz abból hiteles győzelem a terroristák felett, ha feladjuk értékeinket: a demokráciát, a törvényességet, az egyén (szabadság) jogait.....”

A bécsi csúcstalálkozótól nem messze mintegy 1200 diák szavalókórusától visszahangzott a város a “Bush go home” felszólítással. Vezetőjük az a Cindy Sheehan volt, akinek a fia Irakban esett el, és tavaly egy hónapon keresztül tüntetett Bush elnök texasi farmja előtt.

A sajtótájékoztatón Bush elnök végül elismerte, hogy a csúcstalálkozón voltak nézeteltérések. Fogalmazása szerint: “Bizonyos dolgokban érthető módon nem értettünk egyet”.
0 Comments:

Post a Comment

<< Home