Wednesday, January 11, 2006

Ahogy a világ látja.....

Már Thaiföldön is tudnak a magyarországi Financial Times (FT) botrányról. Sőt, ezen keresztül az egészen világon, hiszen a Bangkok Post mai (11.01.06) internetes kiadásában, a DPA német hírügynökségnek hivatkozva hosszú cikk jelent meg neve alapján ír származású Michael Logan tollából. A Google szerint „Michael Logan” szabadúszó újságíró, aki Kelet-Európára specializálódott és elég sok cikket, jelentést ír(t) Magyarországról. Ez különben érződik ezen a cikkén is, hiszen abszolút részletesen számol be a FT „affér”-ról: „A kenőpénzes (megvesztegetési) taktika visszaüt a magyar ellenzékre” címen. (Smear tactics backfire on Hungary's opposition). Persze számomra újat nem mond a szerző, inkább csak alátámasztja saját véleményemet, amit itt olvasható.

Mr. Logan kronológiája precíz, és jól mutatja, követi hogyan került a Fidesz ebben a buta, kényelmetlen szerepbe, amely végül is visszafelé sült el. A szerző először elmagyarázza, hogy az FT mellékletében Magyarországról szóló cikkek és (állami, valamint turisztikai) hirdetések voltak, és a „bonyodalom" akkor kezdődött, amikor Gyurcsány Ferenc a parlamentben olyan részleteket olvasott fel a FT mellékletéből, amelyek kormánya politikáját helyeselték. A jobbközép ellenzék (Fidesz) akkor kapta fel a vizet, amikor a kormányfő azt idézte, hogy „a veszélyes, kiegyensúlyozatlan gazdaság ellenére a magyarok jobban élnek, mint valaha”.

A multimilliomos Gyurcsány és Kóka miatt a jelenlegi kurzust „luxusbaloldal”-nak nevező ellenzék minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet a mostani vezetők és az átlag magyar közti távolságra, különbségre. Most sem volt másként, és a bulvár Blikk-ben, valamint a Magyar Nemzetben „Bunda” címmel (ellen)hirdetés jelent meg azzal a szöveggel, hogy „ 20 milliót fizetett a FT-nak, hogy azt írja: a magyarok jobban élnek, mint valaha. Hihetünk neki?” A szerző elmagyarázza (angolul), hogy a „bunda” szónak két jelentése van. Majd megjegyzi, hogy a kormány rosszul kezelte a dolgot, mert először tagadta, majd elismerte, hogy volt fizetett hirdetés a FT-ban.

A történtekre most már a FT és két újságírója is reagált, a Fideszes hirdetés azt sugallta, hogy Gyurcsányék lefizették a két újságírót, ill. rajtuk keresztül a tekintélyes lapot. Ezt a brit napilap tagadta. Ekkor lépett színre a FT vezető szerkesztője (Hugh Carnegy) és jogi lépésekkel fenyegetőzött hitelrontás címén.

Mr. Logan szerint a Fidesz még ekkor sem ismerte fel, hogy hirdetésével mekkora (nemzetközi és politikai) bonyodalmat okozott. Az esetről beszámolt az Economist is, de úgy tűnt még ez is kevés volt a Fidesznek. Végül múlt pénteken Deutsch Tamás megírta levelét.
Nem valami sikeresen és diplomatikusan, mint arra Michael Logan (is) felhívja a figyelmet. Deutsch olyan messzire ment, hogy most már a FT-t vádolta meg a magyar politikába való beavatkozással és a szólásszabadság korlátozásával. A nagy tekintélyű lap (most) hétfőn jelezte, hogy megkapta a Deutsch féle levelet, de azt – egyelőre – nem kommentálja. Mindenesetre üdvözlik, a Fidesz kifejezte az újság iránti tiszteletét.

Majd az írás azzal fejeződik be, hogy függetlenül a FT (hivatalos) reakciójától, a Fidesz meglehetősen kínos helyzetbe találhatta magát, a „fax-ügy”-gyel kapcsolatban, mivel a kormány képmutató, álszent (hypocrisy) magatartással vádolja, hiszen a legnagyobb ellenzéki pártot egy olyan látszólag független magazinnal hozták kapcsolatba, amelynek egyik cikkében az áll: „a magyarok sohasem éltek ilyen rosszul”.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home