Sunday, July 03, 2005

Zöldülő sárga taxik (?)

Azon törik a fejüket a New-York-iak, hogy öko-, pontosabban hibrid taxikat állítsanak forgalomba, és ezáltal csökkentsék a légszennyezettséget. A hír szerint 10 inch-en, vagy zoll-on, azaz kb. 25 centin múlik majd a zöld sárga taxik elterjedése, mivel ennyivel lenne rövidebb az üléstérben a láb helye. Máskülönben, a már kísérletképen beállított néhány kocsit örömmel fogadta a nagyközönség. Na jó, „az utasok többsége”. ;-) A „hibrid” taxi benzin és elektromos motor keverékével működik, és feleannyit fogyaszt (vagy ahogy az amerikaiak mondják: „kétszer olyan messzire lehet vele menni), és lényegesen kevésbé szennyezi a levegőt. Az ötlet kiváló! Nálunk mikor fogják – legalább – felvetni? De, ami számomra valóban meglepő volt: a kb. (Magyarországnyi) 10 milliós New York-ban 12.760 sárga taxi van. Az alig kétmilliós Budapesten, pedig kb. 5-6.000 !!!

4 Comments:

At 7:53 AM, Anonymous Anonymous said...

Érdekes az arányszám.Kiváncsi lennék, hogy összehasonlitva a két országot, hogyan élnek meg a munkájukból a taxisok?

 
At 9:32 AM, Blogger Pocakos said...

Remek ötletet adtál! Utána fogok nézni. Nekem valahogy a ny-i 12.760 taxi kevésnek tűnik. (a budapesti meg mindenképp soknak)

 
At 1:40 PM, Blogger Pocakos said...

Valaki felhívta figyelmemet egy kis fogalmazási fogalomzavarra:
".....A „hibrid” taxi benzin és elektromos motor keverékével működik....."
A mosoly, jogos! ;-)
Aki pontos(abb) választ akar, az itt megtalálja:
http://www.nethirlap.hu/cikk/nethirlap.4660.html

 
At 8:38 PM, Anonymous Anonymous said...

A New York-i parkfelügyelet már néhány éve igyekszik jo példával elöl járni; meg merném kockáztatni, hogy a járműállomány majd fele Toyota Priusokból áll.

Egyébként a taxizás nem mindig kifejezetten olcsó a Nagy Almában: Manhattenből JFK-re simán 50$-ba kerülhet egy fuvar. Hát valahogy így lehet, hogy ennyi taxis megél....

 

Post a Comment

<< Home