Thursday, June 30, 2005

Memóriateszt

Öt egykori túsz fogvatartóját véli, vélte felfedezni a most megválasztott iráni elnökben. Az öt határozott állítással szemben a többiek (vagy ötvenen) már nem annyira biztosak a feltevésben. Ugyanakkor, megdöbbentő, mennyire múlik az idő, hiszen több mint 25 éve már, hogy iráni diákok megszállták a teheráni amerikai nagykövetséget, és így próbálták kierőszakolni az elmenekült sah (Reza Pahlavi) visszatérését és bíróság elé állítását az Egyesült Államoktól. Az akkor már bukott, elűzött uralkodó Carter elnök engedélyével gyógykezelésen tartózkodott az US-ben. Ayatollah Khomeini, aki Párizsból vezényelte a sah megbuktatását, közben visszatért száműzetéséből, hogy átvegye a hatalmat, és kikiáltsa az Iszlám Köztársaságot.
Az AP cikkének van még egy érdekessége. A hírügynökség az egykori foglyok, túszok, szemtanúk (e-mail) levelezése alapján készült tudósításokból állította össze jelentését.




Időközben megszólalt John Simpson a BBC nagynevű külföldi tudósítója. Talán van, aki még emlékszik rá, amikor a magyarországi korrupcióról készítetett filmet, műsort (benne Karancsi századossal, - tényleg mi lett vele, meg az egész olaj üggyel?). A neves tv-zsurnaliszta állítja, hogy a teheráni túszszedés idején interjút készített Mahmúd Ahmadinedzsád-val. Mahmoud Ahmadinejad angol nyelvű életrajzában is erős(?) utalás van, a túszszedési akcióban való szerepéről. Külön érdekes, hogy állítólag az amerikai nagykövetség elleni akcióval egy időben a teheráni szovjet nagykövetség megszállását is javasolta. Nyugati elemzők megjegyzik, hogy Ahmadinedzsád személyében Ayatollah Khomeini halála óta először nem klerikális (vallási) vezető került az ország élére, és ez radikális változásokat hoz(hat) nem csak Iránban, de a világpolitikában is.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home