Friday, July 01, 2005

Megállapodás

Olvasom az ITAR-TASS jelentését a Sárospataki Református Kollégium Könyvtárának hadizsákmányként elhurcolt könyveinek visszaadásáról, amire az orosz parlament (alsóház) a Duma (is) rábólintott. A hír utolsó bekezdése igen érdekesen hangzik:
„.....Szokolov kultuszminiszter elmondta, hogy a magyar parlament elfogadott egy törvényt, melynek értelmében, ha Mo. területén találnak olyan kincseket, amelyek a Szovjetunióból kerültek az országba a II. vh. idején, akkor azt magyar részről magától érthetően visszaadják Oroszországnak......” **


** Sokolov said Hungarian parliament had passed a law under which “in case of finding on the territory of Hungary treasures displaced from the USSR during the Second World War, the Hungarian side engages itself to return them to Russia”.

2 Comments:

At 9:02 PM, Anonymous Anonymous said...

Van ilyen törvény? Van mit visszaadni?

 
At 11:42 PM, Blogger Pocakos said...

Ez tűnt fel nekem (is)! Ezért lett belőle „hír”. ;-) Reménykedem, hogy valaki ide írja a linket, ahol ez a magyar törvény megtalálható. Volt valami vita v. szavazás a parlamentben – úgy rémlik.
A szöveg (törvény) szerint „ha ilyet találnak”. Tehát, Mo. úttörő becsületszavát adta, hogyha ilyet talál, azonnal visszaszolgáltatja.

Ami még érdekes, az orosz (web-)oldalak írják, hogy a könyveket a nyizsnij novgorodnyij LENIN tudományos könyvtárban tartják, tartották. (Nizhny Novgorod’s Lenin scientific library – lásd link)
Itt látható a könyvtár épülete
http://www.nounb.sci-nnov.ru/
és története
http://www.nounb.sci-nnov.ru/library/eng/brief.html
Itt vannak felsorolva a város kulturális intézményei – érdekes, hogy szinte mind viseli az „állami” nevet, és hatalmas könyvtára (még ma is!) valóban Lenin-ről van elnevezve, ami senkit sem zavar…….
Különben 1932 és 1991 között Gorkij volt a város neve, és „külföldiek elől elzárt terület” volt. Ide száműzték a Nobel-békedíjas atomtudós Szaharovot is.

 

Post a Comment

<< Home