Thursday, June 30, 2005

Döbbenet

Drámai érzés, hangulat ragadott magával, amikor a MNO brüsszeli tudósításának címét megláttam: Döbbenet Brüsszelben”. A dráma és az izgalom csak fokozódott, ahogy az első sorokat kezdtem olvasni:

„……..A hároméves átmeneti költségvetés ötlete felháborította a parlamenti képviselők nagy részét – hangsúlyozta Surján László néppárti EP-képviselő, a költségvetési bizottság tagja. Surján kifejtette ……”

Gondoltam, megnézem már mekkora visszhangja volt ennek a kijelentésnek a nagyvilágban. A GoogleNews-keresőjébe be is írtam azon nyomba „Surjan”-t. Harminckilenc (39) találatot dobott ki a program, de köztük egyik sem volt Laslo v. Laszlo, esetleg Lazslo Surjan! Viszont annál többször olvashattam egy kezdő (inexperienced) ausztrál futballistáról Jacob Surjan-ról. Ja, és a legfrissebb hír ezzel a szóval, névvel június 18.-án került a keresőprogramba.

Aztán rákerestem a Google-ban. És egy nagyon érdekes oldalra találtam. A honlap üzemeltetője rendesen figyeli az Európai Parlament képviselőit. „Great fun” ezeken az oldalakon szörfölni. Mindenkinek ajánlom! ;-) Megtudhatjuk például, hogy hányszor volt jelen az illető. Esetünkben Surján úr igen rendesen „jár be órára”, eddig csak egyszer hiányzott az idén (január 12.-én) az ülésekről. Legalábbis a leadott jelenléti ívek tanúsága szerint. De az is kiolvasható, hogy június másik felében, csak 22.-én és 23.-án volt EP ülés. A parlamenti költségvetési bizottság, pedig június 28.-án tartotta ülését, amelyen ha teljes volt a létszám, akkor összesen 47 fő vett rajta részt, akik közül 19 néppárti. Ezért aztán elgondolkoztató, hogy valóban hány EP-képviselővel találkozott, beszélt és „szondázott meg”, (és hol!) dr. Surján, amire kijelentését (ha valóban elhangzott) alapozza. Én, pedig borítékolom, hogy nem háborodtak fel az új tagállamok, ill. azok képviselői, mert ezeknek az országoknak létkérdés, hogy minél előbb valamilyen költségvetés legyen, hiszen ameddig nincs elfogadott büdzsé, addig pénz sincs !!!

De nézzük tovább! Mi is ez a „költségvetési bizottság”, melynek Surján László is tagja? Itt érdemes nagyon odafigyelni! A „Surján-féle” bizottság az Európai Parlament képviselőiből álló költségvetési bizottság (COMMITTEE ON BUDGETS - European Parliament)

Az EU kormánya, pedig az Európai Bizottság (European Commission ), amelynek „kormányfője” „főbiztosa” az EB elnöke José Manuel Barroso.
Az EU „miniszterei” : a biztosok, mint például a vám és adóügyek biztosa, Kovács László. (tök gyenge internetes oldal! - mennyivel jobb Daliáé.)
Az EU pénzügyi tervezési és költségvetési biztosa, pedig a volt litván pénzügyminiszter Dalia Grybauskaitė

Az a parlamenti bizottság *, amelynek dr. Surján is tagja, 86 képviselőből áll. Ebből 47 állandó tag, köztük Surján László (Fidesz) és Fazakas Szabolcs (MSZP), és 39 póttag, köztük Mohácsi Viktória(SZDSZ) és Pálfi István (Fidesz). A parlamenti csoportnak egy elnöke - a lengyel Janusz Lewandowski - és három alelnöke van.

Ennek tudatában, és ezzel a felállással – sajnos – elég súlytalan EP képviselőnket idézni. Ez csak kisded belpolitikai fricskának jó, azok számára, akik nincsenek tisztában az EP (Európai Parlament - European Parliament) és az EB (Európai Bizottság - European Commisson) felépítésével, ill. a kettő közti különbséggel. Sajnálom, hogy egy tisztességes képviselőt kell(ett) „kicikiznem”, de ez a több nyelvet kiválóan beszélő brüsszeli tudósító lelkén szárad, aki nem vette a fáradságot, hogy néhány külföldi képviselőt (is) megkérdezzen. És vajon miért nem kérdezte meg egy másik parlamenti bizottság, a költségvetést ellenörző bizottság egyik tagját, például az elnökét? Mondjuk, a vélemények ütköztetése érdekében.

* a honlapon, jobb oldalon a "Members and substitutes (6th term, 2004-2009)"-re kell rákattintani, ha valakit a bizottsági tagok névsora érdekel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home