Sunday, July 03, 2005

Piti ügyek

Július elseje kora hajnalán olvastam a Jerusalem Post rövid jelentését, hogy izraeli vállalkozók mo.-i befektetéseit szorgalmazza egy tárca nélküli magyar miniszter. Agyamon rögtön gonosz gondolatok futottak át, pl. „na ennek milyen lesz a hazai visszhangja?”, „ez aztán az igazi csemege!”, „Ron Werber mellett mást is lehet majd szidni az eljövendő kampányban, mondjuk a „fészekrakás”-sal kapcsolatban.”. Szóval, gonosz gondolataim támadtak. Aztán jött egy hozzászólás. Komoly és tárgyilagos. Két kapcsolódó linket is megadott. Az egyik a hvg.hu volt. Látva, hogy gonoszkodó kis rövid híremet mégis csak megemlítette a hazai sajtó, utánanéztem a többi fellelhető hírközlő forrásnak is. Így jutottam el a MNO június 29.-i cikkéhez, melynek forrásaként a hvg.hu volt megadva. Ami feltűnt, az a tel-aviv-i kormány, hiszen köztudott, hogy az izraeli parlament (Knesszet) és kormány Jeruzsálemben székel. Vissza a HVG (előző napi) cikkéhez! A szöveg szó szerint megegyezett a MNO hírével, de itt az eredeti változatban, a „forrás”-ban (nagyon helyesen) jeruzsálemi kormány olvasható!

Piti ügy. Mondhatjuk. Nevetséges, kisstílű, gyerekes butaság. „Polgárpukkasztó”(?), PFSZ-barát(?), esetleg „szakmai, etikai” probléma, hogy egy hírt átírnak…….. stb.

Aztán elkezdtem elmélkedni: Hol is tart ez az ország? A fenéket! Milyen egy médiája van ennek az országnak? Ez sem jó! Milyen erkölcsi és etikai állapotban van ez az ország és annak médiája? No, ez már közelebb áll ahhoz, ami miatt most írom e bejegyzésemet.

Piti ügy. Felfújt, belemagyarázós marhaság, amit most csinálok. Ki a fenét érdekel, hogy hol székel az izraeli kormány, parlament? Rosszindulatú grafomániás vagyok.

De azért elgondolkoztató, hogy ebben a nagyvonalú, befogadó, demokratikus országban szó nélkül hagyják azt a rendőrségi bejelentést és nyomozási megállapítást, miszerint a „cigányírtó” computer-játék "...nem meríti ki a közösség elleni igazgatás törvényi tényállási elemeit…” (nol) Sajnálom a cigányságot. Sajnálom, hogy még mindig nincs bennük az az összetartó erő, mint a zsidóságban. Hogy még mindig nem tudták elérni, hogy egy ilyen kijelentésre, esetre a jóérzésű emberek azonnal felszisszenjenek. (hiába van ombudsman, meg esélyegyenlőségi miniszter, minisztérium, meg szólásszabadság törvény stb.). Bezzeg, ha egy ilyen játék célkeresztjében „zsidó” lenne, biztos, hogy másként állna hozzá a rendőrség (is), - no meg a média. De hát, ez is csak egy piti ügy. Egy rosszindulatú grafomániás hőbörgése.

Aztán, ott ez a „tiltott önkényuralmi jelképek” ügye. Tele van a média, hogy a szemfüles rendőrök – ugyancsak törvényre hivatkozva! – „brutálisan” előállítottak egy embert, aki a temetőben vörös csillagot viselt a ruháján, és a koszorúja szalagján is vörös csillag volt látható. Piti ügy. Egy szerencsétlen flótás, aki így próbálja magára felhívni a figyelmet. És ehhez jó partner a magyar média, hiszen (szinte) valamennyi internetes híroldal beszámolt a rettenetes esetről! Mint rosszindulatú, gonoszkodó grafomániás, azért megkérdezem: a 132 sír, sírkő meggyalázásakor, összetörésekor hol voltak a rend és a törvény fizetett őrei?

Piti ügyek. Amin egy ország és médiája jól szórakozik. Vagy csak egyszerűen: mocskos politika.

1 Comments:

At 2:28 PM, Anonymous Anonymous said...

Különbséget kell tenni fontos és "fontatlan " dolgok között, ( egy vöröscsillagos koszorú + a tulajdonosa szemben 132 siremlék anyagi, érzelmi, ha úgy tetszik politikai tönkretétele).Persze, hogy kinek mi a fontos az más kérdés.Megitélésem szerint a média mindig irányitott volt.Sok évvel ezelőtt, az arab-izraeli háború idején hir volt, ha két arab katonát lelőttek az izraeliek, ugyanakkor a Föld másik részén törzsi villongásokban meghalt 2-3000 ember az nem volt hir értékü stb.
Ha egy újságiró nincs tisztában azzal, hogy az izraeli kormány hol székel,akkor alapvető hiányosságai vannak, ha pedig átirták a cikket az egyszerüen érthetetlen!

 

Post a Comment

<< Home