Tuesday, June 14, 2005

Valaki hazudik


De miért? Olvasom MNO mai hírének címét:

Nem ismétlődik meg a rekordtermés az idén
Tavaly a mezőgazdaság húzta a GDP-t
2005. június 14. 9:26


A napilap forrásként a Napi Gazdaságot jelöli meg, és idéz egy agrárközgazdászt:
“……..Szabó Márton agrárközgazdász, a Kopint-Datorg Rt. kutatója. Hozzáteszi: ez valószínűleg nem ismétlődik meg, idén a termelés 5 százalékos csökkenése valószínűsíthető. A GKI is alacsonyabb termelési volument becsül erre az évre a tavalyinál, gabonából például 13,8 millió tonnát vár, szemben a múlt évi 16,7 millióval. Kukoricából 1,2 millió, búzából 824 ezer tonnával számoltak kevesebbel a tavalyinál. …..“

Ugyanakkor napok óta mást sem hallok, olvasok a világsajtóban, minthogy Mo. megint szarban van, mert nem tudja hovatenni, tárolni a rengeteg gabonát, az ismételten jó termés miatt. Megjegyzem a traktorista tüntetés is részben emiatt volt! Szóval, a Reuters tegnapi (junius 13.) jelentése** szerint Mo. bérbevehető silókat keres Európa-szerte a tavalyi balhé elkerülésére. A hír szerint Románia az egyik ilyen lehetőség, mivel árai (sokkal) kedvezőbbek, mint a nyugat-európaiak. (Nesze neked EU!). A Reuters-nek nyilatkozó Rieger László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) intervenciós vezetője, igazgatója szerint több kikötő is szóba jött, hiszen az ottani tárolás (majd továbbszállítás) a legkedvezőbb megoldás: igy a romániai Constanca mellett, a szlovénia Koper (be sokat mond ez az egykori disszidenseknek!), valamint Hamburg és Rotterdam, de ezek már drágák. Az igazgató szerint valamivel több lesz az idei gabonatermés mint tavaly! 16-17 millió tonnára számítanak az idén, a tavaly 16,7 millióval szemben.

Na, most kinek higgyek?

**Hungary eyes grain storage abroad due to overflow

3 Comments:

At 3:49 PM, Anonymous Anonymous said...

a jóslás még kevéssé egzakt tudomány. mondjuk személy szerint a kevesebb termésért drukkolok, úgy legalább kevesebb adóforintot csengetünk ki garantált felvásárlási ár formájában.

 
At 4:20 PM, Blogger Pocakos said...

Egy vallomással tartozom:
én hírközlő vagyok, a pártatlan tájékoztatás híve és gyakorlója. Az ellenmondásokra próbálom felhivni a figyelmet, ill. olyan dolgokra, amikről a hazai tájékoztatás megfeledkezik(?). Természetesen van saját véleményem is. És örülök, ha mások is kifejtika magukét. Hozzászólásaidat köszönöm.

 
At 9:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Pocakos, szép ez a hírközlői attitűd, de szerintem a blognak éppen a személyesség a lényege. Szerintem (kicsit) nyugodtan eleresztheted magad:-)

/Pl írja hozzászólást saját bejegyzéseidhez!/

 

Post a Comment

<< Home