Sunday, June 12, 2005

A hír és ami mögötte van

Online újságírónak tartom magam. Legalábbis olyannak, aki az információit az Internetről gyűjti be. De nemcsak begyűjti, hanem utánajár: keres, válogat, értékel, és természetesen a hírközlés, -szerkesztés aranyszabályát szem előtt tartja: „check and double check”. A hiteles, pontos és megbízható tájékoztatás alapja a többszöri és "több oldali" ellenőrzés. Hogy ezt a monológot miért mondom, írom? Egy kedves barátom jelezte, hogy blog-omban neki legjobban a szakmai kritikáim tetszenek. Nos, nem csak neki szeretnék „kedveskedni” ;-) , amikor a Népszava egyik hírét próbálom most „szétcincálni”. (Bocs, Iván!)

Részlet egy amúgy is rövid hírből:


Sokoldalú nő Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A világ legbefolyásosabb fődiplomatája szombaton este zongoristaként lépett fel a Kennedy Centerben. Rice egy súlyos betegségben szenvedő fiatal szopránénekesnőt kísért a jótékonysági rendezvényen. A 21 éves Charity Sunshine, a magyar származású kaliforniai képviselő, Tom Lantos unokája.


Gondolom, hogy ebben a hírben a magyar olvasóknak sokkal érdekesebb a magyar vonatkozás, mint a US külügyminiszter zongoratudása. Hiszen a nyugati világban a politikusok sokoldalúságához hozzátartozik az a szívhez szóló PR fogás, hogy „Lám, zenélni is tud!” Ebbe a kategóriába tartozik a szaxofonozó Clinton, vagy a gitározó washingtoni magyar nagykövet, és a (pityókásan) katonazenekart vezénylő Jelcin is. A Népszava híre azonban számomra kevés. Ebben a hírben sokkal több van ! Kezdve azzal, hogy a külügyminiszter asszony keresztneve is a zenére utal „con dolcezza”, ami „lágyan, könnyedén játszani” jelent. Ezt például a német nyelvű jelentések emelik ki. (pl. a német yahoo vagy az osztrák közszolgálati, az ORF)

Aztán, a történetben figyelemreméltó: a „pártatlanság”, hiszen a betegség nem pártfüggő! A republikánus külügyminiszter zenél a demokrata szenátor unokájáért! Ez sem jött át a magyar változatban! És érdekes, hogy a német nyelvű hírek (lásd fentebb) Tom Lantost is republikánusnak jegyzik. Pedig az esemény milyen szép iskolapéldája a „politikamentes politikai összefogásnak”!

A magyar változatból az sem derül ki, hogy valójában mi baja van szegény Charity Sunshine-nak. Erről viszont a német nyelvű hírek az irányadóak, mivel az angol nyelvű szövegek a betegség latin nevét adják meg (pulmonary hypertension), a németek, pedig a „hétköznapi nevét” (Lungenhochdruck = „tüdőbeli magas vérnyomás”). Sajnos, magyar megfelelőjét ebből nem tudtam kisilabizálni. Ezért utánanéztem, megkérdeztem, és orvosi szakneve: „pulmonáris hipertenzió”. Ez alapján a net jóvoltából azt is megtudtam, hogy ez a tüdőt a szívvel összekötő artéria ritka, de halálos rendellenessége.
A híradások szerint ezt a szervi rendellenességet, mint önálló betegséget kb. 10 éve ismerték el, és a US-ben kb. százezren szenvednek tőle. Ellenszere (még) nincs!

És akkor térjünk át a hír magyar vonatkozásaira.


Kezdjük ott, hogy Tom Lantos unokájának csak a keresztnevét írja a Népszava. A 21 éves Lantos unoka teljes neve: Charity Sunshine Tilleman-Dick. Valószínű, hogy a fordítót megzavarta a „Sunshine” (angol keresztnév), hiszen Szabó István filmjének (A napfény íze) is ez volt az angol címe, ami a filmbeli „Sonnenschein” (Sors) családnévre utalt. Külöben a Lantos unoka nevét szabadon "Jótékony Napsugár"-nak lehetne fordítani. Tudom, nincs idő, de azért az unoka teljes nevét az Interneten ki lehetett volna nyomozni! Sőt! Azt is, hogy Charity Sunshine Tilleman-Dick tavaly a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult énekelni!!! És életében jelentős szerepet tölt be magyarsága, a nagyszülők származása, - mint az az amerikai kongresszus lapjában, a (Capitol) Hill-ben idén áprilisban megjelent cikkből is kiderül. A washingtoni lap április 07.-i számban már olvasható (volt), hogy Rice is részt fog venni a júniusi jótékonysági koncerten.


Csodálatos ez az Internet. Öröm online újságírónak lenni!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home