Saturday, June 11, 2005

A hiteles tájékoztatásért

Jó néhány (kétségbeesett, “pánikolló”) levelet kaptam a július elsején életbelépő EU banki rendeletről szóló írásomra (Az EU és az APEH - Wednesday, June 08, 2005 posted by Pocakos @ 11:20 AM ).
Nem gondoltam volna, hogy ennyien érdekeltek ebben a témában. Elsősorban a távmunkások, (pl. fordítók), de a külföldön dolgozók is! Mivel a magyar hatóságok, bankok erről a megállapodásról, és annak következményeiről NEM TÁJÉKOZTATTÁK a lakosságot ! Mindenekelőtt az APEH ludas benne. Hiszen hiányzik a pontos felvilágosítás. Abban nincs semmi, hogy az EU-külföldi bank saját pénzügyminisztériumán keresztül értesíti a bankszámla létezéséről a magyar adóhatóságot. A probléma ott van, hogy ezzel az infóval mit csinál, kezd az APEH? Egyszerűen csak tudomásul veszi a számla létezését, vagy a rajtalevő összeget, bevételnek tekinti és megadóztatja (20 % jövedelmi adó)? Itt nem a kettősadózás áll fenn! Hanem a megtakarítás, a bankbetét vagy állampapírok, kötvények megadóztatása! Miközben Mo.-on (egyelőre) nincs kamatadó! Örülnék, ha egy oknyomozó újságíró utánajárna még július elseje előtt, mert a net-en (csak) ezt találtam:

Központi Kapcsolattartó Irodák (KKI)


Az uniós rendelet szerint a felépítendo"informatikai rendszer öt évre visszameno"leg minden adatotés változást pontosan regisztrálni fog. Így az elleno"rzéseksorán minden kiderítheto".
A KKI-k (minden uniós országbanmu"ködik ilyen iroda, a csatlakozni kívánó országok most hozzák létre) kérdéseket tehetnek fel egymásnak a konkrétesetek tisztázása érdekében, so"t vizsgálatot kérhetnek az egyes ügyletek megvalósulásáról. Az uniós rendelet szerint a megkeresett ország adóhatósága ezeket a vizsgálatokat köteles elvégezni. Magyarországon a KKI illetékességi körébe fog tartozni a végrehajtási cselekmények kezdeményezése is. Elo"fordulhat ugyanis,hogy az adóalany jelento"s adótartozást hátrahagyva távozik az egyik országból. Akkor, ha ez az adóalany egy másik uniós országban megtalálható, akkor a KKI-n keresztül kérni lehet az adott ország adóhatóságát, hogy hajtsa be az adótartozást, és a beszedett összeget utalja át a másik tagország adóhatóságának. A magyar adótörvények szerint a KKI feladata lesz a ketto"s adóztatást kizáró egyezmények tájékoztatáscseréjének bonyolítása is. Magyarországnak 56 országgal van ilyen egyezménye, s mivel ezek a jövedelemadókra vonatkoznak, ennek alapján (az utóbbi években egyrenövekvo" számban) kap az APEH tájékoztatást a magyarállampolgárságú személyeknek kifizetett külföldi jövedelmekro"l, illetve kezdeményez vizsgálatot jövedelem-adót érinto" ügyekben. Ez a tájékoztatáscsere nagyságrendekkel fog bo"vülni, hiszen az uniós elo"írások alapján rövidesen valamennyi bankbetét kamatjövedelméro"l tájékoztatni kell annak az államnak az adóhatóságát, ahol a befekteto" (számlatulajdonos) illeto"séggel rendelkezik. Ennek a jogszabályi hátterét most dolgozzák ki, a törvény elfogadása után az érintett szervezetek feladata lesz a "technikai kivitelezés" kitalálása.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home