Sunday, June 12, 2005

Hetedik érzék (?)

Olvasom az államelnöki választás kudarcának gyurcsányi magyarázatát.
Az index.hu szerint:

"…..A kormányfő némi önkritikát gyakorolva elismerte saját felelősségét a köztársaságielnök-választás kudarcáért, mivel nem mondta ki nyíltan, hogy Szili Katalinnal nem lehet nyerni. Mint mondta, azért nem tette, mert akkor a közvélekedés az lett volna, hogy ő nem szereti Szili Katalint, pedig ez nem igaz. ….”


A hvg.hu is valami hasonlót ír:


…."Minden alkalommal, amikor azt mondtam, hogy szerintem az elnökválasztáson nincsen meg a többségünk, akkor erre az volt a reakció: mert te nem kedveled Katit" - magyarázta Gyurcsány Ferenc azt, hogy nem szögezte le világosan a párt előtt, nem hisz Szili Katalin győzelmi esélyeiben. …..”

Értetlenül állok e kijelentés, magyarázat előtt. Vajon mi lehet mögötte? Nehezen tudom elképzelni egy sikeres üzletemberből lett miniszterelnökről, hogy nyuszi módjára meghúzódik pártja vezetőségében, és inkább beletörődik egy előre jól látható politikai vereségbe, minthogy „ki merje nyitni a száját” elvtársai körében. Én sakk nagymestert látok benne, aki „vezéráldozattal” indít a végső győzelem reményében. A hvg.hu már említett tudósításában van még egy érdekes megjegyzés:

„…..Nyíltan beszélt a közötte és néhány szocialista vezető közötti nézetkülönbségekről. Kiss Péterről és Lendvai Ildikóról azt mondta, "azt hiszem, nagyon sok mindent megtettek volna, hogy ne én legyek a miniszterelnök". …..”

Ebből arra következtetek, hogy a „Kati miatt szerénykedő, szégyenlős” Gyurcsány valójában ezen az áron kívánta egyesíteni, és maga mögé állítani a pártot. Mintha azt üzennék a "katis" idézetek: „Látjátok, nélkülem, az én szavam nélkül, kudarcra vagytok ítélve, ti is és a párt is”. Vajon a választók is ugyanerre a (gyurcsányi) következtetésre jutnak majd? Vagy a Polgár fiúk "vezércsele" jön be újra? Már egy év sincs, hogy megtudjuk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home