Monday, June 13, 2005

Nyelvlecke

Még az előző témához (a Népszabadság - nol - Wpost cikkének ismertetéséhez - A hír, és ami mögötte van - folyt. címszó alatt), találtam egy olyan web-oldalt, ahol regisztráció nélkül is hozzá lehet férni a vitatott eredeti cikkhez. Különben ehhez kapcsolódik mai szösszenetem.

Mi különbség van az “átlag” és az “átlagos” között?

Ha egy picit is elgondolkozunk rajta, akkor bizony sok! Angolul még több, - a magyarra csak “átlag”-nak fordított “averange” és “median” között. Az angol-német szótár is különbséget tesz: average = Durchschnitt, Mittelwert, median = der Median [Statistik], der Medianwert [Statistik], in der Mitte liegend [Statistik]. Mint látható az angol-német szótár külön jelöli, hogy a “median” statisztikai átlagot jelent. És itt van az a bizonyos kutya eltemetve, amit az újságírók, fordítók el szoktak téveszteni. Mint esetünkben a nol (MTI) cikkismertetése (is). Miről is beszélek?

nol:
“....A Bush elnök által említett 200 elítélt büntetésének az átlaga 11 hónap szabadságvesztés.…”

az eredeti angol szöveg:
"......For the entire list, the median sentence was just 11 months....."

Attól most tekintsünk el, hogy az eredeti WPost szövegben – mint nyelvismeret nélkül is látható – nem Bush elnök a lényeg, hanem az “egész lista” (entire list), amin közel 400 név szerepel, és a WPost azt vitatja, hogy ebből csak 39 embert ítéltek el terrorizmussal vagy nemzetbiztonsággal összefüggésbe hozható bűncselekmény miatt. A többi elitéltnek semmi köze nem volt a terrorizmushoz vagy a nemzetbiztonsághoz, azok mind “kisstílű” bűnözök (mint pl. hamis nyilatkozat tétel vagy a bevándorlási törvény megsértése). Nos, ezeknek a börtönbüntetése átlagosan(!) (“median”) 11 hónap (azaz közel egy év) volt.

Hogy megértsük mi is a különbség az “average” és a “median” között, vegyünk egy általános iskolai számtani alapfeladatot az átlagszámításra.

(1 + 99 ) / 2 = 50 és (49 + 51) / 2 = 50

Tehát, ha én egy forintot keresek és a másik 99-et, akkor is 50 forint az átlagkeresetünk (average wages), meg akkor is, ha én 49-et és a másik 51-et !!!

Ezzel szemben az “átlagos”számítás (median) nem veszi figyelembe a legnagyobb és legkisebb keresetet, hanem a nagytöbbség “közepes” keresetét.

Erre is egy példa, amit viszont nem tanítanak a magyar (általános) iskolákban. Legalábbis, az én időmben nem tették, viszont angolszász nyelvterületen igen!

Egy asztalt húszan ülnek körbe. 19 koldus és egy milliomos. Mindenkit megkérnek, hogy ürítse ki a zsebeit az asztalra. A koldusok egyenként ki teszik a maguk 5 dollárját, a milliomos, pedig a millióját. Ha most ebből akarjuk megállapítani a 20 ember (average) átlagvagyonát, akkor az (19 x 5 + 1.000.000) / 20 = 50.004,75 dollárt jelent !!! Ami persze nem igaz!
Ekkor jön a sokkal pontosabb (statisztikai) számítás, a “median” (átlagos vagyon) megállapítása, ami “átlagosan” 5 dollárt hoz ki, mint a 20 emberre jellemző “vagyoni helyzet”. Ehhez a következő logika kell: alkossunk két csapatot a 20 emberből, az egyik (10 fő) átlaga nem több mint 5 dollár, míg a másik csapat (10 fő) átlaga nem kevesebb, mint 5 dollár. Ebből kifolyólag a végeredmény “átlagosan” (median) 5 dollár, ami jobban kifejezi a résztvevők vagyoni helyzetét, mint az “átlagszámítás” !!!

Sajnos, ezt a “nüansznyi” (nyelvi?) különbséget nem veszik figyelemben fordításoknál, pedig óriási különbség van az átlag és az átlagos között !!!

Érdekes, hogy erre még Mo.-on nem igazán jöttek rá. Például az elosztás vagy az igénylés, rászorultság megállapítása terén. Bush elnök újbóli megválasztását követően azonnal hozzálátott a beígért lakásprogram, -támogatás megvalósításához. Ott is a szövegben “median” szerepelt a rászorultság megállapításánál, (és nem “average”!), azaz a “kistérségek” (városok, megyék stb.) átlagos keresetének (és nem az országos átlagnak!) megfelelően, helyileg állapították meg a rászorultságot. Vajon ezt a differenciált elosztási rendszert Mo.-on mikor vezetik be?

4 Comments:

At 6:39 PM, Anonymous Anonymous said...

Nekem tetszett, magamtól nem jöttem volna rá, erre a "kis " különbségre.

 
At 7:25 AM, Anonymous Anonymous said...

ha majd a hírbehozó:::

ez csak azért? mert: lássák hogy van hozzá szólás:::

 
At 10:32 AM, Anonymous Anonymous said...

Kicsit keverednek a dolgok. A köznyelvben talán pongyolák vagyunk, de a statisztikának tiszta fogalmai vannak erről.

Többféle középérték ismeretes. Az átlag - ami alatt legtöbbször az egyszerű számtani átlagot értjük (mert másféle is van ám!) - gondolom mindenki számára világos.

A medián hasonló módon működik, mint a kvartilisek, kvintilisek, decilisek és percentilisek. Azaz a statisztikai populációból azt az értéket adja meg, amelynél az értékek legalább fele kisebb vagy egyenlő, illetve legalább fele nagyobb vagy egyenlő. (Magyarul: úgy felezi meg a halmazt, hogy két egyenlő számosságú félhalmazod legyen.) Tehát szó sincsen arról, hogy ne venné figyelembe a szélsőséges értékeket, a milliomos vagyonát az ötösökkel szemben. Figyelembe veszi az, nagyon is. Csak nem számtani átlagként működik.

Olyasmi, ami a te postodból kiolvasható, szintén létezik, mármint hogy középértéket (pl. átlagot) képeznek a szélsőséges értékek figyelembe vétele nélkül. De ez általában priori előfeltevéseken alapul és valamilyen mérési, adatfelvételi hibát igyekeznek kiküszöbölni vele.

Szintén idevág a modus (eng: mode), ami viszont olyan középérték, ami a statisztikai populáció leggyakoribb eleme. Ennek is van értelme. Mondjuk a legjellemzőbb (leggyakoribb) ítélet a 10 év volt, kisebb számban születtek enyhébb és súlyosabb büntetések is.

És még folytathatnám, szép dolog a statisztika. Remélem sikerült hozzájárulnom a fogalmak tisztázásához.

 
At 11:39 AM, Blogger Szedlák Ádám said...

Offtopic:
A blogod rss címét linkeld ki szerintem, mert akik nem ismerik a blogger rendszerét, nem feltétlenül találják meg.
http://pocakos.blogspot.com/atom.xml

 

Post a Comment

<< Home