Tuesday, May 17, 2011

Tárgyalás Zentai nélkül

A bulvár szintre süllyedt magyar média számára a hazai közvélemény tájékoztatása csak addig volt érdekes az ausztráliai fejleményekről, ameddig azok Charles Zentai Károly agyvérzésével foglalkoztak, vagyis azzal, hogy a gyanúsított nem jelent meg a hétfői tárgyaláson. A tárgyaláson történtekről azonban már mélyen hallgat a hazai tömegtájékoztatás.

Pedig az ausztrál jelentések pontosan követik az ott történteket. Ugyanis a vádlott „igazolt hiányzása” nem befolyásolta a kiadatási kérelem újbóli tárgyalását, amit az ausztrál kormány belügyminiszterének fellebbezése alapján rendeltek el. Tavaly júliusban Neil McKerracher bíró azzal semmisítette meg Zentai kiadatását engedélyező belügyminiszteri döntést, hogy az nem volt elég megalapozott, és a minisztert tanácsadói félretájékoztatták. Brendan O’Connor szövetségi belügyminiszter élve az ausztrál jog adta lehetőséggel idén januárban benyújtotta fellebbezési kérvényét. A tárgyalás most hétfőn (május 16.) kezdődött Perth-ben a szövetségi bíróság teljes kara előtt (full bench – az ausztrál perrendtartás szerint, ha bonyolult és fontos ügyben kell ítélkezni, akkor nem egy, hanem három bíró hoz döntést.).

A tárgyalás érdekessége, hogy az O’Connor belügyminisztert képviselő ügyvéd (Stephen Lloyd SC szövetségi ügyvéd) nemcsak az ausztrál kormány, hanem a magyar állam nevében is fellép. Ugyanis a hatodik évébe lépett jogi huzavona nem Zentai ártatlanságáról vagy bűnösségéről szól, hanem a (magyar) kiadatási kérelem jogszerűségéről, az abban foglaltak megfelelnek-e a két ország közti kiadatási egyezménynek, annak valamennyi pontjának.

A tavalyi elutasító bírói döntés megalapozatlannak tartotta a (magyar) kiadatási kérelmet, mivel abban az áll(t), hogy ha Zentait kiadják Magyarországnak, akkor gyanúsítottként hallgatják ki, és csak utána döntenek további sorsáról. Ergo, nincs ellene (konkrét) vád, így a kiadatás semmis.

A magyar államot is képviselő Stephen Lloyd ügyvéd viszont arról próbálja meggyőzni a független ausztrál bíróságot, hogy a Magyarországról kapott kiadatási kérelem a Zentai elleni vádakat (is) tartalmazza, amihez ismerni kell(ene) a magyar jogrendet. Lloyd szerint a magyar eljárás gyanúsítottkénti kihallgatással kezdődik, amikor ismertetik a feltételezett gyilkossággal kapcsolatos bizonyítékokat, majd a vádlottnak joga és lehetősége van ártatlansága bizonyítására. Csak ezután döntenek a magyar hatóságok a bíróság elé állításról.

Zentai védői viszont váltig állítják, hogy az egykori magyar katonatiszt kihallgatását és a bizonyítékok ismertetését a magyar hatóságok Ausztráliában is megtehetnék.

A tárgyalást folytatják.



Fejlemény
Gyorshír


A Zentai story (kronológia)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home