Saturday, February 05, 2011

Pontosítás

Frissítve (February 06, 2011)
.
.
A net-en (fércbuk) kering egy Márai idézet:

"...úgy képzelték 45-ben, ha nemzetiszínű gatyában felsorakoznak a kommunisták mögött, nem kell más, csak megvárni, amíg a kommunisták elvégzik a piszkos munkát - elveszik a birtokot, a bankot, a zsidó és grófi vagyont - és akkor ők, kéz dörzsölve, előlépnek és átveszik a készet. [...] A népi irodalom műkedvelői kiadják államköltségen műveiket, és minden nemzeti lesz és paraszt. A kommunisták tudták ezt, egy ideig használták a nemzeti parasztokat, majd valamennyiüket bedugták a zsákba. [...] Ha úgy fordulna, hogy ezek a nemzeti parasztok még egyszer szóhoz jutnak az országban, ez a magyarság egyik tragédiája lenne. A kommunisták csak végrehajtják azt, amit a szűrös gatyás jobboldaliak tervelnek. [...] A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a "nemzeti" jelmezbe öltöztetett, képmutató, kapzsi jobboldal."

(Márai Sándor: Napló, 1984-1989.)


A "kihagyások" [...] keltették fel érdeklődésemet, és tettek bizalmatlanná. Volt egy érzésem: valami mintha nem stimmelne, mintha
ezek kiragadott mondatok lennének. Utánanéztem, és a fentebbi szöveget (tegnap) itt közreadtam a hiányzó mondatokkal.

„.....Illyés Gyula, Veres Péter és a velük társult műparasztok úgy képzelték 45-ben, ha nemzetiszínű gatyában felsorakoznak a kommunisták mögött, nem kell más, csak megvárni, amíg a kommunisták elvégzik a piszkos munkát - elveszik a birtokot, a bankot, a zsidó és grófi vagyont -, és akkor ők, kézdörzsölve, előlépnek és átveszik a készet. Andris bá és Örzse nénő megkapja az osztásban a magáét. A népi irodalom műkedvelői kiadták államköltségen műveiket és minden nemzeti lesz és paraszt. A kommunisták tudták ezt, egy ideig használták a nemzeti parasztokat, majd valamennyiüket bedugták a zsákba. Kovács Imre, egyik vezérürüjük, idejében meglépett, a többi engedelmesen tűrte, hogy „normalizálják”. Szeretném még egyszer látni szülőhazámat, szeretett és szép kis Magyarországot - ez nem valószínű, mert elmúlt az időm, de ha úgy fordulna, hogy ezek a nemzeti parasztok még egyszer szóhoz jutnak az országban, ez a magyarság egyik tragédiája lenne. A kommunisták csak végrehajtják azt, amit a szűrös gatyás jobboldaliak tervelnek. Ahogy Bethlen István mondta a parlamentben a nyilasoknak: „Az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbe járnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsőbalra.” A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali.......”


Amikor ezt a fércbukon - hozzászólásként - jeleztem a megcsonkított (manipulált) szöveg (egyik) közreadójával, aki mellesleg újságíró (kollega), az általam itt közzétett változat megjelent a nolblog.hu-n - anélkül, hogy bármi utalás lett volna honnan jött az "ihlet". Ez késztetett arra, hogy idemásoljam az eredeti, teljes naplórészletet:

Május 23. A közelmúlt évtizedek magyar politikai állatkertjében a gusztustalan ketrecek egyike volt a Nemzeti Parasztpárt. Mint a Rákóczi úton valamikor a Nemzeti Ruhaházhoz cégtáblázott üzlet, ahol megkérdeztem a tulajdonost, Gerõ urat, miért "nemzeti " a felöltõ, amit árul és azt felelte: "A parasztok feljönnek ködmönt venni Budapestre, a Keletin érkeznek, végigmennek a Rákóczi úton és ha azt olvassák egy cégtáblán, hogy "nemzeti", akkor könnyebb a parasztot behúzni". Illyés Gyula,Veres Péter és a velük társult mû-parasztok úgy képzelték 45-ben, ha nemzetiszínû gatyában felsorakoznak a kommunisták mögött, nem kell más, csak megvárni, amíg a kommunisták elvégzik a piszkos munkát - elveszik a birtokot, a bankot, a zsidó és grófi vagyont -, és akkor õk, kézdörzsölve, elõlépnek és átveszik a készet. Andris bá és Örzse nénõ megkapja az osztásban a magáét. A népi irodalom mûkedvelõi kiadták államköltségen mûveiket és minden nemzeti lesz és paraszt. A kommunisták tudták ezt, egy ideig használták a nemzeti parasztokat, majd valamennyiüket bedugták a zsákba. Kovács Imre, egyik vezérürüjük, idejében meglépett, a többi engedelmesen tûrte, hogy "normalizálják". Szeretném még egyszer látni szülõhazámat, szeretett és szép kis Magyarországot - ez nem valószínû, mert elmúlt az idõm, de ha úgy fordulna, hogy ezek a nemzeti parasztok még egyszer szóhoz jutnak az országban, ez a magyarság egyik tragédiája lenne. A kommunisták csak végrehajtják azt, amit a szûrös gatyás jobboldaliak tervelnek. Ahogy Bethlen István mondta a parlamentben a nyilasoknak: "Az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbe járnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsõbalra." A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a "nemzeti" jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali.


.

3 Comments:

At 3:55 PM, Anonymous Anonymous said...

Amennyire látom, nincs érdemi különbség a két szöveg között.

 
At 8:42 PM, Blogger Pocakos said...

Anonymous: ez a mondat és megállapítás tényleg elhanyagolható?

Ahogy Bethlen István mondta a parlamentben a nyilasoknak: „Az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbe járnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsőbalra.”

Vajon nem azért maradt ki, mert kínos beismerni, hogy a két diktatúra között (szinte) nincs különbség? Különben Anonymous hozzászólása is ezt támasztja alá.
Gondolom a szövegcsonkítónak más volt a célja. Én propagandisztikus manipulációt sejtek.......

 
At 2:04 PM, Anonymous Tibor said...

Szerintem sem nagy a különbség, épp ezért nem értem, miért kellett húzni. Nem vagyok Márai-fan, de ez az idézet valóban ütős.

 

Post a Comment

<< Home