Friday, May 20, 2011

Szemérmes MTI

Olvasom az index.hu MTI-re hivatkozó hírét, mely a nyugat-kanadai Vancouver Sun internetes kiadását ismerteti.

Ez már csak azért is furcsa, hiszen miért egy nyugati (Csendes-óceán) parti újságból értesül a Magyar Távirati Iroda a keleti (Atlanti-óceán) parti Montreal repülőterén történt eseményről? Ugyancsak feltűnt, hogy a jelentésben szereplő asszonyt Cs. Krisztina néven említi a magyar állami hírszolgálat. Ez keltette fel érdeklődésemet, hogy a net-en megkeresem az eredeti hírt. Nem kellett sok hozzá és a canada.com (országos) hírportálon pillanatok alatt megtaláltam.

A történet maga hiteles. Valóban egy magyar embercsempész banda egyik tagjának elfogásáról szól a hír, azonban néhány részlet, apróság, magyarázat kimaradt a magyar változatból. Mondjuk nem ártott volna tudatni a hazai olvasókkal, hogy merre is van ez a Hamilton, ahol Cs. Krisztina Kanadában él, ahova valósi? Már csak azért is, mert ez a város az Ontario-tó partján fekszik, és nagyszámú (friss) bevándorló közössége van.

A magyar változat szerint a menekülő Cs. Krisztinával utazó kiskorú lányát szabadon engedték. A kanadai jelentés szerint viszont a montreali repülőtérre búcsúzkodni kijött családtagoknak adták át. Az MTI jelentés ugyancsak szemérmesen nevük kezdőbetűjével jelzi a még szökésben lévő többi bandatagot. Ezzel szemben a kanadai jelentés közli, hogy az elfogott 30 éves nő Császár Krisztina, a többi körözés alatt álló személy pedig: Dömötör Gizella, Kolompár Gizella, Karádi Zsnett és idősebb Dömötör Ferenc (Gizella Domotor, Gizella Kolompar, Zsanett Karadi and Ferenc Domotor Sr.) . Vajon miért változtatta meg szemérmesen a magyar hírszolgálat az eredeti jelentésnek ezt a részét? Miközben a kanadai lovas rendőrség a cikkben nyomatékosan kéri, hogy a körözöttek tartozkodási helyéről várja a bejelentéseket. (Those with information on their whereabouts are asked to call RCMP at 1-800-387-0020)


Frissítés

Maga az ügy, az embercsempészés gyanúja és felgöngyölítése kezd egyre zavarosabb lenni. Egy idén januári kanadai jelentés szerint a nagy létszámú Dömötör családról van szó. A hírportál még képet is közöl a bandavezérről. Hogy január óta mi történt, nem tudni, hiszen akkor épp az óvadékról tárgyaltak................. (most meg keresik idősebb Dömötör Ferencet és társait....)

Képek a kanadai rendőrség tavaly októberi körözési listájáról (kattints rá!)


0 Comments:

Post a Comment

<< Home