Monday, November 15, 2010

Zentai rehabilitásáért küzd

Közel féléves hallgatás után ismét Charles Zentai (Steiner) Károllyal foglalkozik a nemzetközi média. Egy budapesti (zsidó) fiatalember 1944-ben halállal végződött brutális megverésében való részvétel vádjával kérte Budapest az egykori magyar katona kiadatását Ausztráliától még 2005-ben, amit a perth-i Szövetségi Bíróság idén július 2-án elutasított. Pontosabban helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezésének, és ezzel a magyar kiadatási kérelmet a gyanúsított magas korára és egészségi állapotára tekintettel elutasította.

Neil McKerrache bíró akkori indoklásában külön hangsúlyozza a döntés humanitárius jellegét, tekintettel a kiadatásra várt gyanúsított “szállíthatóságá”-nak, tengerentúli utazásának kockázatára, valamint a magyarországi jogrendszer kiszámíthatatlanságából eredő, esetleg aránytalanul súlyos ítéletre. A kiadatási kérelmet formálisan rendben találó, és helyben hagyó Brendan O'Connor, akkori ausztrál belügyminiszter, mindezeket a körülményeket nem vette figyelembe, és ezért McKerrache bíró felülbírálta a miniszteri jóváhagyást.

Ennek már négy és fél hónapja, és ez idő alatt az ausztrál Szövetségi Ügyészség nem élt a bírói döntés elleni felllebbezési jogával és lehetőségével. Megjegyzendő, hogy az elmúlt öt évben az ausztrál Legfőbb Ügyészség képviselte Magyarországot, a magyar államot (kormányt) a kiadatási ügyben.

November 15-én Zentai (és ügyvédje) megjelent a helyi bíróságon, hogy jogi helyzetét rendezze és tisztázza. Ugyanis a belügyminiszteri jóváhagyást követően tavaly ilyenkor már a helyi börtönben várta kiadatását a háborús bűnnel vádolt egykori magyar katona. Majd óvadék fejében szabadlábra helyezését (hazaengedését) kérte, amit méltányossági alapon (még Karácsony előtt) meg is adtak neki. Azóta otthonában várta további sorsát. Most kellett hosszabbításra jelentkeznie. Ez alkalommal azonban nem hosszabbítás kért, hanem a fogva tartásának megszüntetését, hiszen a magyar kiadatási kérelmet a bíróság júliusban elutasította. McKerrache bíró azonban Zentai mostani kérésének elbírálást három héttel elnapolta, hogy ezáltal még egy utolsó lehetőséget adjon a kiadatást helyben hagyó belügyminisztériumnak és a Magyarországot (is) képviselő Szövetségi Ügyészségnek egy (esetleges) fellebbezés átgondolására, és benyújtására.

Közben megindultak a per befejezése és lezárása körüli alkudozások. Zentai közölte, hogy eláll az ilyen esetekben szokásos kártalanításoktól, az elszenvedett anyagi és erkölcsi károk kompenzálásától. Két dolgot kért csupán: személyi szabadságának visszaállítását és, hogy a teljes perköltséget az ausztrál állam állja. Az ügyészség viszont már jelezte, hogy az utóbbi követelést nem fogadja el, és csak a perköltségek felét hajlandó állni.

Végleges bírói döntés Zentai ügyében tehát, 21 nap múlva várható, amennyiben az ausztrál állam nem él fellebbezési jogával.

Érdekes volt megfigyelni, hogy a hírügynökségi jelentések a kiadatást kérőnek hol Magyarországot, hol a magyar államot, hol a magyar katonai vagy hadbíróságot, hol pedig a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központot nevezik meg.





.

A Zentai story (kronológia)

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home