Friday, November 05, 2010

Ki tud többet Amerikáról?

Megint kaptam egy emilt, ami amolyan körlevél formájában terjed, és talán szerzője nem is tud róla. Ezért utólagos engedélyében bízva teszem közzé. Bevallom, bizonyos fenntartásaim vannak, mert kissé "balos"-nak érzem hozzáállását, ugyanakkor helyszíni tudósítása jól érzékelteti a magyar valóságot.


".......A CORVINUS egyetem 2010 november 4-én előadásra hívta meg az Obama-kormány magyarországi nagykövetét. A több mint 60 perces alkalom tanulságos volt. Egyrészről kiderült, az amerikai kormány hosszú távú defenzív politikára készült, Európát pusztán stratégiai pontnak tekinti a közel-keleti helyzethez. Ugyan a szokásos ideológiák elhangzottak, azonban kiderült, a demokratizmus eszméi már az Egyesült Államokban sem jelentenek sokat. Az amerikaiak polarizáltak, és a nagykövetasszony elmondása szerint, az Egyesült Államok komolyan aggódik, hogy elveszíti Európa támogatását. Látható volt, hogy az elkövetkező évek az USA számára a recesszió, az amerikai társadalom szétesése és az Irán elleni küzdelemről fog szólni, nem a tudástőkéről.

Nem telhetett el azonban a 60 perc lebőgés nélkül, ami mivel egy nagyköveti pozícióban álló személy előtt történt, így nyugodtan nevezhetjük nemzetközi szintűnek is. Ez számunkra is tanulságos lehet. Kezdődött a légkondicionáló rendszerrel, amit az előadás előtt nem teszteltek le, hanem az előadás alatt kezdték javítani, ami többször is félbeszakította a nagykövetasszony beszédét, nem kis riadalmat okozva a kísérő body guard-ok között, akik alighanem bombatámadásra gyanakodtak.

Miután a levezető elnök mindenkit megnyugtatott, hogy ez csak a légkondi, az egyik professzor, aki szintén levezetője volt a vitának, a saját kutatásaira alapozva próbált érvelni az elhangzottakkal kapcsolatban. Azonban bajba került, mert nagyon tudálékosan kezdte a mondandóját, azonban sajnos a nyelvtudása nem volt ezzel szinkronban, így 5 percen keresztül kérdezett, amit a végén a nagykövetasszony nem értett meg, és újabb 5 percbe telt, amíg ketten átfordították neki érthetően a kérdést. A szakmai blama az volt, hogy a hallgatóság soraiban a hallgatók aktuálpoilitikailag sokkal felkészültebbek voltak, mint a levezető professzorok, akiknek éppen ezen kérdéskörök számítottak kutatási témájuknak, amiből elméletileg publikálniuk kell(ene).

Ez nagyon súlyos tanulság mindnyájunknak, ugyanis egyedül a nagykövetasszony diplomáciai érzékenységének volt köszönhető, hogy a levezető professzorok szakmailag nem égtek le nyíltan a hallgatóik előtt, ugyanis a hallgatók jóval relevánsabbakat kérdeztek, mint a hasonló területen oktatók. Ez a nagykövetasszony válaszaiból is egyértelmű lett. Kiderült, hogy a professzorok kérdései rendkívül semmit mondóak, tele üres akadémizmussal és hiúsággal. (A záró kérdés a levezető elnöknek nem is annyira kérdés, mintsem önreklám volt, hogy ezt a témát ő kezdte el a 90-es években először oktatni. Aztán valahogyan a kérdésből pestiesen szólva nem lett semmi.)

Számomra ez szép példa volt, miként nem szabad az egyetemi kutatómunkához lélekben viszonyulni. ......"


Frissítés (07.11.10.)
Időközben kaptam egy másik beszámolót ugyanerről az eseményről:

".....Nos hát én ott voltam ezen a beszélgetésen. Az amerikai kül- és belpolitikával kapcsolatos meglátások elég érdekesek és süt belőle az illető Amerika-utálata, a nagykövet nagyrészt a szokásos bullshitet mondta el (common values, alliance, eu és a cfsp fontossága stb.), Irán, a recesszió és az amerikai társadalom helyzete szóba sem került, a NATO új stratégiájáról és a lisszaboni summitról volt szó meg az afganisztáni háborúról és a magyar részvételről, ill. az orosz-amerikai kapcsolatok javulásáról.

Az viszont tény, hogy a szervezés elég gyalázatos volt, a "légkondni" miatt sokszor semmit se lehetett hallani, a Kerekes kiejtése textbook hunglish volt és tényleg magát reklámozta, a kérdező pedig a Magyarics volt, aki szintén nem tud angolul, ill. elég elvontat kérdezett (geopolitika), amire a nagykövet nem nagyon tudott mit mondani. Az is igaz, hogy a hallgatók egész jókat kérdeztek, mivel a Magyariccsal ellentétben nem elméleti, hanem gyakorlati témákat feszegettek, amikre a nagykövet nyilván jobban fel volt készülve....."

.

.

Hogy miről is beszélt a nagykövetasszony, az ITT olvasható angolul a budapesti US Nagykövetség web-oldalán (kattints rá!)

.

1 Comments:

At 9:45 AM, Blogger Pocakos said...

magánemilben kaptam, megint csak "áttételesen":

"....Nos hát én ott voltam ezen a beszélgetésen. Az amerikai kül- és belpolitikával kapcsolatos meglátások elég érdekesek és süt belőle az illető Amerika-utálata, a nagykövet nagyrészt a szokásos bullshitet mondta el (common values, alliance, eu és a cfsp fontossága stb.), Irán, a recesszió és az amerikai társadalom helyzete szóba sem került, a NATO új stratégiájáról és a lisszaboni summitról volt szó meg az afganisztáni háborúról és a magyar részvételről, ill. az orosz-amerikai kapcsolatok javulásáról.

Az viszont tény, hogy a szervezés elég gyalázatos volt, a "légkondni" miatt sokszor semmit se lehetett hallani, a Kerekes kiejtése textbook hunglish volt és tényleg magát reklámozta, a kérdező pedig a Magyarics volt, aki szintén nem tud angolul, ill. elég elvontat kérdezett (geopolitika), amire a nagykövet nem nagyon tudott mit mondani. Az is igaz, hogy a hallgatók egész jókat kérdeztek, mivel a Magyariccsal ellentétben nem elméleti, hanem gyakorlati témákat feszegettek, amikre a nagykövet nyilván jobban fel volt készülve..."

 

Post a Comment

<< Home