Wednesday, April 28, 2010

Szócsata

Tegnap a védelem mondta el kifogását a belügyminiszter kiadatási döntésével kapcsolatban a perth-i Szövetségi Bíróságon, amiről kissé egyoldalúan számolt be a hazai média az MTI híre (lásd ITT ) alapján. Ma, pedig a Belügyminisztériumot képviselő Jeremy Allanson ügyvédé volt a szó, aki természetesen védelmébe vette Brendan O'Connor minisztert, és a kiadatásról szóló döntését.

Mi állítottuk össze az anyagot helyesen (correctly) és az alapján korrekt (helyes) döntést hozott a belügyminiszter, miszerint a kiadatásnak nincs akadálya. Zentai egy kiadható személy” - mondta Neil McKerracher bírónak a miniszter, és egyúttal a kormány, védője.

Különben ez volt az első eset, hogy a Zentai üggyel kapcsolatban az ausztrál média a “Rudd kormány”-t említette, ami azt sejteti, hogy most már beszállt a politika (is). Hiszen, eddig csak a jogi huza-vona jellemezte a történetet. Most azonban, a Zentait ingyen védő kíváló ügyvéd, McCusker, előhúzta a hazafias kártyát: a kor, az egészségi állapot és nem utolsó sorban az ausztrál állampolgárság fontosságát. Ezzel pedig nemcsak a bíróra és a bíróságra, de a közvéleményre is igyekszik hatni. Hiszen egy olyan emberről (Zentai), bevándorlóról van szó, aki 60 éve példamutató ausztrálként él.

A tárgyaláson elhangzott, hogy az ausztrál hatóságokhoz 2005 márciusában érkezett egy (nemzetközi) elfogatóparancs Zentai ellen, egy levél kiséretében, melyben Zentai kiadatását kérték vádemelés céljából. Allanson ügyvéd szerint a magyar hatóságoknak alapos gyanújuk volt/van, ami tanúvallomásokra alapszik, azt sejtetve, hogy Zentai részt vett egy teenager származása miatti, “faji alapú” (on the basis of race) meggyilkolásában.

McCuster azon (tegnapi) felvetésére (lásd ITT ), hogy Zentait csak meghallgatni akarják a magyar hatóságok, hiszen nincs ellene (konkrét) vád, ill. hivatalosan (még) semmivel sem vádolják, Allanson azt válaszolta, ő (mint a belügyminisztérium) minden lényeges anyagot figyelembe vett, és arra a következtetésre jutott, hogy a bűnügyi eljárás (Magyarországon) e kiadatási kéremmel megkezdődött, és alapos a gyanú, hogy egy bűntényt követtek el.

Ugyanakkor Mr. Allanson hozzátette: ha hiba csúszott a miniszternek aláírásra megküldött anyagban, attól még a (kiadatásról szóló) döntés nem érvénytelen, hiszen az nem a döntéshozó hibájából fakadt.

.

A meghallgatás folytatódik.

.

Forrás: The West Australian thewestcom.au

.

Frissítés, további részletek

28.04.2010. 20:33h

A mai tárgyaláson a belügyminisztert képviselő ügyvéd, Mr. Allanson, azt is mondta, hogy a kiadatás jóváhagyásával a “Rudd kormány nemzetközi kötelezettségének tett eleget. Ezzel egyértelművé tette, azt a nyomást, ami nemcsak a kormányra, de Ausztráliára is nehezedik a Zentai ügy miatt.

Ugyanakkor a The Australian országos napilap szerint még egy ideig eltarthat, amíg végleges döntés születik. Zentai, pontosabban védői, a fellebezéssel, és egyben az utolsó lehetőséggel élve, azt szeretnék elérni, hogy Neil McKerracher bíró vagy semmisítse meg O'Connor belügyminiszter döntését, vagy küldje vissza neki újragondolásra. Például az állampolgárságra és az idős korra való tekintettel..

.

Kapcsolódó anyagok, közvetlen előzmények

Ami az MTI hírből kimaradt (Zentai) .............Tuesday, April 27, 2010

.

A Zentai story (kronológia)



0 Comments:

Post a Comment

<< Home