Friday, December 05, 2008

105 éves az örök Danilo

Ma ünnepli 105. születésnapját Johannes „Jopi(e)“ Heesters, holland születésű, osztrák állampolgár, a német nyelvterület legendás operett tenorja, aki Lehár Ferenc Vígözvegy-ének gróf Danilo szerepével lett igazán ismert a 30-as évektől kezdve. Heesters 1934-ben a bécsi Volksoper tagjaként aratta első igazi sikereit Millöcker Koldusdiák-jában, majd 1936-ban Berlinbe ment, ahol Lehár örökzöld operettjének bonvivánjaként mutatkozott be. Danilo szerepében akkora sikert aratott, hogy az elkövetkező 35 évben ez a szerep szinte a személyéhez forrt. Danilo belépőjéből (Oh, szerelmes szép hazám – német címe: Heut geh ich ins Maxim) Heesters csinált örökzöld slágert, 1600-szor énekelte el színpadon. Ezzel Heesters az operett halhataltan bonvivánja lett.

Szülőhazájában, Hollandiában, azonban Heesters-t nem övezi akkora tisztelet, mint az Osztrák-Magyar Monarchia jelképének számító operettet kedvelő népek körében. Sokan a nácikkal való kollaborálás miatt neheztelnek rá. Hiszen, (első) sikereit abban a hitleri Németországban érte el, amelynek csapatai (később) Hollandiát is megszállták. Heesters-t azoban inkább karrieristának lehetne nevezni, mintsem kollaboránsnak, mivel sohasem vette fel a német állampolgárságot, és sohasem volt tagja a náci pártnak. 1944-ben a náci propaganda miniszter Goebbels a filmiparban „nélkülözhetetlen színészek“ listáján Heesters neve mellé odaírta: „Ausländer“ (külföldi).

Az osztrákok viszont nagy tisztelői az operett-királynak, még a lexikonukban is megemlítik. Munkássága elismerése képpen a Theater an der Wien társulata 1982-ben létrehozta a "J.-Heesters-gyűrűt", amelyet minden évben a könnyű múzsa kiváló képviselőjének adományoznak. 1984 óta pedig a Wiener Volksoper tiszteletbeli tagja. Az 1948 óta, évente odaítélendő híres és tekintélyes német média- és televizíós díjat, a Bambi-t eddig hétszer nyerte el. Különben a Bambi első díjazottja a francia Jean Marais és a magyar (származású) Rökk Marika volt. Több életmű díj tulajdonosa.

Munkásságát azonban beárnyékolja egy fénykép, amely 1941-ben a dachaui koncentrációs táborban készült, és azon Heesters látható. A nagy kérdés: vajon mi célból érkezett oda? Mint (egyszerű) látogató(?), vagy mint az őrséget szórakoztató korabeli sztár? Emlékíratában az áll, hogy „megmutattak nekünk egy közönséges fogolytábort, ahogy azt az ember elképzeli“. Egy (német) publicista azonban talált egy szemtanút, aki állítja, hogy Heesters az SS őrség szórakoztatására érkezett a táborba. A 105 éves bonviván beperelte a publicistát. Döntés két héten belül, december 16-án, várható.

A világ legidősebb, még mindig aktív színésze, Johannes "Jopi(e)" Heesters, ma este Hamburgban, a színpadon, Ferenc József császár szerepében, ünnepli 105. születésnapját.


3 Comments:

At 9:42 PM, Anonymous Anonymous said...

Szia Pocakos!

Úgy tűnik, az újságírók nem kedvelik Heesterst, legalábbis a hollandok biztosan nem (Die Presse, 2008.12.05.):
Jopie Heesters bereut Äußerungen

Üdv,
Rob

 
At 11:43 AM, Blogger Pocakos said...

Kedves Rob,

köszi! - mint fentebb (is) írtam, a hollandok eleve fenntartással vannak irányában. Ami (kicsit) elszomorít, - vagy inkább elgondolkoztat: a (bulvár?) média mire képes. Hozzám hasonlóan vélekednek a Die Presse hozzászólói is. Megjegyzem, még cikkem megírása előtt a net-en már olvasható volt ez az ominózus interjú, ill. tv-szereplés - egy (holland!) szatirikus(?) műsorban. Őszintén, nem értem miért kell egy "105 éves bonviván" szavaiba belekötni, azon csámcsogni? Nem volt háborús bűnös, - története engem felettébb Szabó Mephisto-jára emlékeztet. Persze, lenne számtalan magyar példa is, de arról nem illik - még ma sem! - beszélni.

 
At 11:53 PM, Anonymous Anonymous said...

Mondvacsinált ügynek tűnik.

Heesters esete nem egyedi, vegyük pl. Zarah Leandert. Neki sem felejtették el teljesen a "barna" foltot.

A bulvársajtó újabb idióta cím- és témaválasztásával, mondhatni néző- és olvasóhajhászásával szembesültünk.

 

Post a Comment

<< Home