Thursday, December 04, 2008

Borravaló tilalom a müncheni Városházán

Tilos a szemetesnek borravalót adni - ezzel a címmel küldte meg levelét (kattints rá!) a müncheni Hulladékgazdálkodási Osztály a bajor főváros valamennyi háztartásának. A tájékoztató szerint Münchenben naponta több mint 750 szemetes gondoskodik a napi hulladék pontos és szakszerű összegyűjtéséről és elszállításáról. Ilyenkor, évvégén, a müncheniek borravalóval szokták megköszönni ezeknek az embereknek egész éves munkájukat. Az egyenlő elbírálás elve alapján a városüzemeltetés úgy döntött: ezentúl a szemetesek nem fogadhatnak el borravalót.

Az indoklás szerint a fővárosnál dolgozók, alkalmazásban lévők, eddig sem fogadhattak el borravalót, pontosabban készpénzt. A kivétel csak a szemetesek voltak, akik közül is csak azok kaptak borravalót, akik az utcán dolgoztak. A szeméttelepeken, hulladékgyűjtő és -válogató helyeken dolgozó, hasonló nehéz fizikai munkát végző kollegáik ebből a "hálapénzből" egyáltalán nem részesültek. Ezért az igazságosság és egyenlőség elve alapján a Hulladékgazdálkodási Osztály megtiltja a borravaló elfogadását.

Ezzel egy időben München (fő)város valamenyi alkalmazottjának megtiltja borravalót elfogadását, már csak azért is, mert a müncheniek elvárják, hogy a közszolgálatban dolgozók pontosan és megbízhatóan végezzék munkájukat.


Ugyanakkor továbbra is megengedett a szemeteseknek tevékenységükért egy kis figyelmesség juttatása. Ilyen például ital vagy élelmiszer ajándékozása dolgozóként maximum 15 euró értékben. Ez a szabályozás és előírás különben München város valamennyi alkalmazottjára vonatkozik.

Viszont pénz ajándékozása semmilyen formában (készpénz, ajándék-csekk, vásárlási utalvány, nyeremény-szelvény, telefonkártya stb.) nem megengedett! Aki ilyennel próbálkozik, az nemcsak a szemetest, de a kollegáit is kellemetlen helyzetbe hozza, mivel a „megajándékozott“-nak kötelessége az esetet a Hulladékgazdálkodási Osztály antikorrupciós felelősének jelenteni.

Ha ezzel a szabályozással, ill. tilalommal kapcsolatban bármilyen kérdése támad, úgy arra szívesen választ ad az Info-Center a 0049-89-233-96200 telefonszámon - olvasható a müncheni háztartásokba eljuttatott tájékoztatóban.
0 Comments:

Post a Comment

<< Home