Sunday, November 23, 2008

Szégyen


Tegnap volt 45 éve, hogy 1963. november 22-én Dallas-ban merénylet áldozata lett az Egyesült Államok 35. elnöke. Hiába keresem a megemlékezéseket a magyar médiában, legalábbis a hirkereso.hu csak egyetlenegy cikkről tud, az is a január elsejével induló Vasárnapi Népszabadság főszerkesztőjének jelenlegi lapjában jelent meg.

A Népszabadság házi keresőjében csak egyetlen cikk említi JFK nevét, az 1968-as „felejthetetlen év”-ről szóló visszaemlékezésben. A nolblog-on senkinek sem jutott az eszébe megemlékezni. Még az időnként JFK2008 nicknéven feltűnő olvasó-hozzászólónak sem, aki tegnap (november 22) mindenféle formában mellőzte a névadójáról, eszményképéről(?) való megemlékezést, utalást. Ez az általános mély hallgatás már csak azért is feltűnő, mert John F. Kennedy neve, személye, munkássága az elmúlt napokban, hónapokban állandó témája volt a magyar sajtónak. Ha másként nem, legalább az amerikai elnökválasztás kapcsán, amikor a demokrata elnökjelölt programját, példaképét ismertették (világszerte).

Kennedyről legalább annyit érdemes tudni, hogy ő volt a legfiatalabb, és egyben az első katolikus elnöke az Egyesült Államoknak.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home